Slovenija
4 ogledov

Zmanjšanje slovenskih sil v Afganistanu

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec je danes v Bruslju napovedal, da bo Slovenija v prihodnjih letih postopno zmanjševala svoje sile v Afganistanu.

Kot je pojasnil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, je zmanjšanje števila vojakov v skladu z dejavnostmi zveze Nato, ki prav tako postopno zmanjšuje svoje sile v tej državi.

Afganistan je bil tudi sicer ena glavnih tem četrtkovega srečanja zunanjih ministrov Evropske unije (EU) s kolegi iz kandidatk za članstvo v EU. Erjavec je poudaril, da politične razmere v Afganistanu še vedno niso stabilne, da se še vedno krepi nezaupanje v afganistanske ustanove, predvsem zaradi korupcije, neučinkovitosti ustanov in trgovine z narkotiki.

Ob tem je minister spomnil, da ima Slovenija od vlade mandat, da v silah zveze Nato v Afganistanu sodeluje do oktobra letos na področju usposabljanja afganistanskih varnostnih sil.

Na vrhu Nata maja v Chicagu bo po Erjavčevih besedah sprejeta nadaljnja strategija za Afganistan in dolgoročno partnerstvo s to državo, slovenska vlada pa bo še pred tem razpravljala o tem, kakšno bo sodelovanje Slovenije v Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.