Slovenija
46 ogledov

Zmeda glede subvencij

Vrtec Nik Rovan
Obrazci. Če vložite napačnega, lahko začasno izgubite otroški dodatek.

“Nisem prepričana, kateri obrazec za otroški dodatek oziroma subvencijo moram izpolniti, da ju ne izgubim,” se sprašuje naša bralka. Strokovna delavka na Centru za socialno delo (CSD) Kranj Nada Novak pritrjuje, da bi lahko ob oddaji napačnega obrazca izgubila pravico za 
kak mesec.

Poenostavljeno, a ne za vse

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) je ta mesec pripravilo poenostavljen obrazec za vnovično uveljavljanje pravic do otroškega dodatka in subvencije vrtca. Po besedah Novakove ga lahko izpolnijo le tisti, ki so to pravico že imeli prejšnje leto in se jim v tem času ni nič spremenilo, “ne bivališče, ne višina dohodka, ne družinski člani”.

Posledice napačne vloge

“Če stranke vlogo vložijo na napačnem obrazcu, so jih CSD najprej dolžni pozvati, naj v določenem roku vložijo vlogo na drugem, pravem obrazcu oziroma naj odpravijo pomanjkljivosti,” pojasnjujejo na MDDSZ. Če se na ta poziv ne odzovejo v roku ali vlogo znova oddajo na napačnem obrazcu, jo CSD zavrže. Vlogo morajo nato vložiti vnovič.

Pravica se prizna šele s prvim dnem naslednjega meseca od vložitve prave vloge. Če stranka sproži pritožbo in ji je ugodeno, se šteje, da je bila vloga vložena pravočasno. Na MDDSZ sicer nimajo na voljo podatkov, koliko ljudi vloži napačne vloge.

Problem drugega otroka

Ministrstvo za izobraževanje opozarja, da je v praksi pogosto “napačno razumevanje staršev glede obveznosti oddaje vloge za znižano plačilo ob vključitvi drugega otroka v vrtec”. Če imajo za prvega otroka že znižano plačilo, to še ne pomeni, da jim ni treba oddati vloge tudi za drugega. Če za prvega otroka niso vložili vloge, ker menijo, da imajo previsoke dohodke in da jim za drugega pripada avtomatično, ministrstvo opozarja, da to ne drži. Tudi zanje morajo vložiti posebno vlogo.

Komentarjev 1
  • erikkk 12:38 22.december 2012.

    Ja pa bi bilo lepo če bi k članku dodali še obrazec, ki je pravilen ...