Slovenija
142 ogledov

Zmeda z begunci v Brežicah

begunci Brežice mk
V Slovenijo je do tega trenutka po podatkih policije prestopilo skupaj 596 beguncev, neuradno pa verjetno več. Hrvaška jih je, kljub prvotnim napovedim, da jih bo sprejela, danes zavrnila 201.

Slovenija je Hrvaški v skladu s sporazumom med državama izročila depešo o izročitvi 201 begunca, a je slednja zavrnila vse. "Na operativni ravni sodelovanje med državama ne poteka tako, kot smo pričakovali," so v izjavi za javnost ob 18. uri pojasnili na Policijski postaji Brežice, kjer je trenutno poleg Postojne največ beguncev.

V Slovenijo je do 18. ure po podatkih policije prestopilo skupaj 596 beguncev. 218 so jih prepeljali v center za tujce v Postojni, 178 jih je v centru v Brežicah, 50 v Rogoncih in 150 na Obrežju.

Proti večeru se je na mejnem prehodu Rigonce med obmejnima točkama na slovenski in hrvaški strani znašlo še okrog 300 beguncev.

Aktivisti na meji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Aktivisti na meji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dobrodošlico jim je izreklo okoli 40 aktivistov iz Slovenije, ki so s transparenti prečkali mejo in vzklikali "Begunci, tukaj ste dobrodošli" in "Nihče ni ilegalen".

Postavljali umivalnike, napeljevali vodo

V Brežicah so sicer danes ves dan urejali šotorišče za začasno namestitev beguncev. Tako kot so prihajali begunci, je prihajala tudi pomoč. Oborožen policist je z viličarjem sredi dneva prevažal sanitetni material: "Za vse je treba poprijeti," se je nasmehnil z viličarja. Tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave Alenka Drenik na vprašanje, ali imajo dovolj pomoči in zakaj begunci še niso v šotorih, ni želela odgovarjati. »Vprašanja pošljite na generalno policijsko upravo ali v kabinet predsednika vlade«. Dodala je, da kapacitete za trenutno število beguncev, ki so že v Brežicah, zadostujejo. Kam bo policija nastanila nov val beguncev, ki je pred mejo? "Rešujemo tisto, kar trenutno imamo," je odgovorila.

policijska postaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
begunci | Avtor: mk mk

Vesna Drole z Generalne policijske uprave na prej omenjeno vprašanje odgovarja s prepričanjem, da policisti na licu mesta dajejo vse od sebe, da bi postopke čim hitreje rešili. "Vendar ti postopki potekajo preko sistema in tudi če bi imeli več policistov na licu mesta, sistem sam ne bi dovoljeval hitrejše obdelave," pojasnjuje. Dodaja, da bodo težave, v kolikor bo do njih prihajalo, reševali sproti. Na naše dodatno vprašanje, ali niso teh težav torej z visokim številom beguncev vendarle predvideli, še enkrat poudari, da policisti dajejo vse od sebe in da je za registracijo vsakega begunca pač potreben čas.

Begunci naj bi v šotorih, ki so postavljeni na travniku ob policijski postaji, ostali dva dni. Če jih Hrvaška ne bo vzela nazaj, pa tudi bistveno dlje časa. Tiste, ki bodo zaprosili za azil, bodo prepeljali v Postojno, vendar teh po izkušnjah iz drugih držav, ne bo veliko. Trenutno je uradno v Brežicah 178 beguncev, policijski avtomobili z novimi pa se pred postajo ustavljajo vsako uro.

begunci | Avtor: mk mk
begunci | Avtor: mk mk

                                                              "Ko bomo opravili vse postopke, jih bomo preselili v šotore," pravi eden od policistov. Vendarle pa to ni edini razlog. Dela zamujajo, čeprav civilni zaščiti pomagajo tudi policisti in vojska. Vodo so v nastanitveni center pripeljali šele okrog 14. ure, ko so delavci tudi začeli sestavljati umivalnike in z lesenimi deskami podprli ograjo, kjer je bilo to potrebno. 

Zdenka Močnik, ki na licu mesta koordinira delo Uprave za zaščito in reševanje, pravi, da prostovoljci delajo kolikor hitro morejo. "Pomagajo nam gasilci, skavti, policisti, prostovoljci Karitasa in Rdečega križa. Vojska nam je pripeljala določene stvari, pri delih sicer ne sodeluje," je povedala. Na naše vprašanje, ki smo ji ga zastavili ob 16. uri, ali so že sprejeli begunce v to šotorišče, je odgovarila nikalno. "Ne, policijski postopki še trajajo," pravi in dodaja, da se v delo policije vsekakor ne vmešava. Poudarja, da so begunci dobili vodo, suhi obrok in ostalo, za kar so prosili (oblačila in higienske pripomočke) in da je šotorišče, ki ga pripravljajo zanje, da bodo tam prebili noč, "skoraj povsem nared".

policijska postaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
begunci | Avtor: mk mk

 

 

 

 

 

 

 dezurni@zurnal24.si