Slovenija
15 ogledov

Zmešnjava pri podražitvah

Alen Radojkovič Barbara Milavec
Komunala. Nekateri cene že podvojili; ni pa jasno, ali potrebujejo soglasje vlade.

Odločitve. Vlada je sredi novembra sprejela uredbo, ki naj bi z začetkom leta komunalne cene (smeti, vode ...) povsem sprostila. Nekatere občine so zato pohitele s podražitvami; nato pa je na zadnji dan lanskega leta vlada sprejela spremembo uredbe, da je za vsako več kot 30-odstotno podražitev potrebno soglasje pristojnega ministrstva.

"Nam konkretno ni nihče obrazložil, zakaj je bila sprejeta ta sprememba uredbe. Ali morajo torej občine (tudi občina Piran), ki so lani na občinskih svetih že potrdile nove cene in te objavile v Uradnem listu, zdaj za nazaj pridobiti soglasje za dvig cen s strani ministrstva, pristojnega za okolje?" komentira Alen Radojkovič, član uprave javnega podjetja Okolje Piran.

Ministrstvo ne odgovarja

Odgovorov na naša vprašanja po dveh dneh čakanja z ministrstva, pristojnega za okolje, do konca redakcije nismo dobili niti v našem uredništvu. Med drugim nas je zanimalo, kako dolgo bodo presojali o upravičenosti posamezne podražitve. Računsko sodišče je namreč opozorilo, da je neomejeno dvigovanje cen komunalnih storitev nedopustno ter da ministrstvo in občine sploh nimajo zadostnih in usposobljenih kadrov za nadzor nad izračuni cen gospodarske javne službe.

Dražijo različno

V Piranu so med drugim že podvojili cene kanalščine, podvojitev cen predlagajo tudi v novogoriški Komunali. V Mariboru so za blizu 17 odstotkov podražili odvoz mešanih komunalnih odpadkov. V ljubljanski Snagi so povedali, da so doslej svoje storitve izvajali po cenah, ki so bile vsaj za četrtino prenizke.

Komentarjev 1
  • dragec 11:48 06.januar 2013.

    Tudi pri komunalijah verjetno potrebujemo enega tiposa, ki bi ponudil 30% popusta od sedanjih cen. Potem bi ratal pravi stampedo pocenitvah!!!