Slovenija
32 ogledov

Zmotil jih je Čeh

 Tomaš Creeps, ki je v šoli že začel čiščenje in najnujnejša popravila, upa, da Žurnal24 main
Divaški župan. Zaradi suma diskriminacije prijavljen policiji. Po našem klicu opravičilo.

“Župan Matija Potokar me je zelo grobo odbil, da se s tujcem nima kaj pogovarjati, in mi zagrozil, da bo za mano razbil vrata pisarne,” je ogorčen Tomaš Creeps, kipar in restavrator, direktor zavoda CreeArt. Po rodu je Čeh in že več let z družino živi v Občini Divača.

Zbal se je za glasove
Kje se je zapletlo? Občina in CreeArt sta julija podpisala pogodbo o oddaji že dolgo let propadajoče stavbe stare šole v Misličah pri Divači v najem. CreeArt je nameraval s pomočjo evropskih sredstev tu urediti brkinski kulturno-izobraževalni center, občina in župan pa sta projekt podprla. V začetku septembra pa je nepričakovano prišla županova odpoved pogodbe z obrazložitvijo, da ni soglasja krajevne skupnosti.

Creeps pravi, da je želel narediti nekaj dobrega za kraj in širšo javnost, a vodstvu krajevne skupnosti ni bilo pogodu, da se je “ta Čeh lotil nekaj delati”, župan pa zaradi velike želje po vnovični izvolitvi ni želel tvegati izgube volilnih glasov in ga je zato grobo zavrnil.

Pismo vladi in veleposlaniku
“Župan je ravnal diskriminatorno in samovoljno v interesu predvolilne kampanje, zato sem ga prijavil policiji, pisal sem državnemu tožilstvu, češkemu veleposlaništvu in predsedniku vlade, župana pa javno pozval k opravičilu in odstopu,” nam je povedal Creeps.

Župana smo poklicali tudi sami, kar pa je sprožilo nenaden preobrat. Odpoved pogodbe je preklical, se Creepsu opravičil in poudaril, da se bo sam zavzel, da se s krajani doseže kompromisna rešitev. Creeps se sprašuje, zakaj ni takšne dobre volje pokazal že prej, temveč šele ko je spoznal, da ga preiskuje policija in da se bo znašel v medijih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.