Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

Prepoznajte znake nevidnega morilca

plin Shutterstock
Plin brez barve in vonja pri nas pomori okoli deset ljudi na leto. Znaki zastrupitve so netipični.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, s čutili ga ne moremo zaznati, zato velikokrat ukrepamo šele, ko nekdo izgubi zavest. Plin nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga ... V stanovanje lahko prodre tudi iz kleti, kjer je peč, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali skozi ventilacijski sistem. Tihi morilec v Sloveniji na leto pomori povprečno deset ljudi.

Lažja zastrupitev

Znaki lažje zastrupitve z ogljikovim monoksidom niso značilni. Kažejo se kot znaki gripoznega obolenja, z glavobolom, utrujenostjo, omotico, zmedenostjo in poslabšanjem osnovne bolezni – simptomi, ki so značilni tudi za številne druge bolezni. 
Pri otrocih so začetni znaki zastrupitve lahko le prebavne težave s slabostjo, bruhanjem in drisko.

Kronične zastrupitve

Pri kronični zastrupitvi pogosto sumijo na duševna in nevrološka obolenja, otrok ima lahko težave z učenjem pa tudi z zanašanjem pri hoji. Za zastrupitev z ogljikovim monoksidom so bolj občutljivi otroci, starejši in bolniki. Zastrupitev se zdravi samo bolnišnično, z uporabo stoodstotnega kisika ali v hiperbarični komori.

Trajne posledice

Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom je treba vzeti zelo resno in se zavedati, da tovrstna zastrupitev lahko povzroči trajno okvaro možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju ter pogostimi glavoboli.

Pomoč in preprečevanje

Zastrupljenca odnesite na svež zrak, najprej pa odprite okna in prezračite prostor. Za preprečevanje zastrupitev so nujni redni pregledi kurilnih naprav in detektorji ogljikovega monoksida.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.