Slovenija
48977 ogledov

Sandi Češko prodal Dormeo, Delimano in Top Shop, kupec je Slovenec

Sandi Češko
1/2
Anže Petkovšek
Eden najbogatejših Slovencev Sandi Češko je zaradi finančnih težav prodal blagovne znamke Dormeo, kupec je privatizacijski tajkun Darko Horvat.

Blagovne znamke Dormeo, Delimano, Rovus in Top Shop imajo novega lastnika. To je prek novoustanovljenega podjetja Dormeo AG postal Darko Horvat, sicer znan kot ustanovitelj propadlega pidovskega imperija Aktiva, poročajo Finance. Prodajo blagovnih znamk je potrdil sam Sandi Češko, koliko je Horvat plačal za omenjene blagovne znamke, pa ni želel razkriti. "Dogovoril se je neposredno z upravitelji," je pojasnil in napovedal, da bo Horvatova švicarska družba zdaj dobavljala podjetjem iz skupine, ki ima sedež na Nizozemskem.

Kako bosta Češko in Horvat sodelovala v prihodnje, se še dogovarjata, je pojasnil Češko, ki skupaj s partnerko Livijo Dolanc ostaja lastnik podjetja Studio Moderna. To bi utegnilo omenjene blagovne znamke zdaj najemati, dodajajo pri Financah. "Horvatova švicarska družba bo zdaj dobavljala našim podjetjem, to pomeni, da se bomo širili in rasli, na celotnem portfelju," je poudaril Češko. S partnerico Livijo Dolenc pa ostajata lastnika Studia Moderna.

Že nekaj časa je bilo znano, da se je imperij Sandija Češka znašel v težavah, Finance danes poročajo, da ima Studio Moderna približno 50 milijonov evrov dolga do dobaviteljev. Pred časom je zaokrožila tudi novica, da Češko išče kapital, našel pa ga je očitno prav v privatizacijskem tajkunu, ki je za seboj ob propadlem imperiju Aktiva pustil na desetine milijonov evrov nepoplačanih dolgov. "Večkrat je bil ovaden, obsojen nikoli," dodajajo Finance. Po propadu Aktive se je umaknil v tujino. 

In zakaj je Češko blagovne znamke prodal prav Horvatu? "Več kot leto dni sem se pogovarjal s številnimi možnimi kupci, doma in po svetu, on je prepoznal vrednost podjetja. Povejte pa mi, kdo iz prvega vala privatizacije je bil čist? Tak je bil takrat poslovni model. Je pa edini od tajkunov, ki so v svetu kaj naredili, vsi drugi so samo ožemali državo. Na to poskušam gledati tehnično. Jaz sem vedno gledal na biznis moralno, ampak posel je 'zero sum game' (igra ničelne vsote, op. p.), nekdo trpi, da nekdo drug zasluži. Taka je igra," je za Finance pokomentiral Češko.

Češko je sicer lani aprila prek finančne holdinške družbe Studio Moderna Founders znova prevzel nizozemsko družbo Studio Moderna Holdings, ki jo je pred tem prodal skladom vlagatelji General Atlantic, Insight Partners, Templeton Strategic Emerging Markets Fund III in JH Partners.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • norigolobizem 19:28 18.maj 2023.

    kako lahko kupiš a dolžan 50 milionov ..samo pri nas

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:42 18.maj 2023.

    V hudih finančnih težavah, po drugi strani pa še vedno med najbogatejšimi Slovenci. Tukaj nekaj ne štima, ali pa jaz spet ne razumem. Pa pošten poslovnež za kakršnega je veljal Češko se z tipi Horvatovega tipa ne bi pečal kar ...prikaži več tako vsem na očeh. Torej, kaj se je zgodilo in kaj se dogaja?

  • Herkules 16:37 18.maj 2023.

    SD mafijaš Sandi že ve, komu se prodaja! Enaki ptiči skupaj letijo! Gliha vkup štriha! Mafija je mafija!