Slovenija
3915 ogledov

Znan je datum stavke zdravnikov in zobozdravnikov

Zdravniki Dejan Mijović
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sporočil dan napovedane stavke.

"Enodnevna opozorilna stavka zdravnikov bo 11. januarja," so sporočili s Fidesa. "V slovenskem zdravstvu smo prišli do točke, ko v središču ni več bolnik oz. odnos med bolnikom in zdravnikom, pač pa je v središču politično obračunavanje, prazne politične obljube in pa vedno pogostejši napadi na zdravnike," je na novinarski konferenci pojasnil predstavnik Fidesa in vodja pogajalske skupine Gregor Zemljič.

"Kot vidite dnevno, politika ustvarja razmere, ki so ravno nasprotno od tistega, kar bi pričakovali. Se pravi, da bi zadržali zdravnike in zdravnice v javnem zdravstvenem sistemu, jih nasprotno – s svojim odnosom – odganjajo. Zdravniki zapuščajo javni zdravstveni sistem na različne načine in iz različnih razlogov. Vprašanje pa je, kam lahko gre bolnik. Zato je naše sporočilo, da zdravniki, bolniki in politiki nismo sovražniki, ampak zavezniki, ki bi morali graditi na boljšem in bolj dostopnem zdravstvenem sistemu," je še dodal Zemljič.

Spomnimo: glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je na seji 8. decembra sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju, zdaj pa so definirali še natančen datum. Odločitev so tedaj sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

V sindikatu si sicer želijo, da bi z vladno stranjo nadaljevali pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij. V kolikor bodo poganja Fidesa in predstavnikov ministrstva za zdravje oz vlade uspešne do 10. januarja zvečer, potem v sindikatu dopuščajo možnost opustitve stavke. 

Komentarjev 42
  • lojs 17:31 20.december 2022.

    ste pa eni res do konca sovražni, ... mislim, pa sej je jasno, da zdravstvo ne deluje, ampak če bi brcnili v rit te dohtarje in vso osebje, ne bo nič boljše, a se tega ne zavedate? ... oni so ...prikaži več samo izvajalci v sistemu, ki je gnil in razpada že leta ... pa spet samo plače, pače , dejte poslušat tiskovno od fidesa ... mah sej je vseen, folk tumba svoje, pa če 100x nekaj poveš in razložiš, dohtarji pa odhajajo, ... bolj bomo jezni, slabše bo

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 17:03 20.december 2022.

    Tole izsiljevanje gledam že več kot 20let!!!! In nikoli jim ni dosti!!! Kje je nihova etika in tista prisega??? Oni bi večje plače medtem ko raja strada kruha!!! Kdaj bo pa raja stavkala? Pa ne za večje plače ker smo ...prikaži večo skromni in znamo z malim preživet. Ampak stavkala zoper inflacijo-draginjo ko za svoj denar dobiš vse manj in manj. In za slabe odločitve politikov,ker se meni nič tebi nič zadolžijo za par milijard. Pol pa ni učinka in nadlednja vlada spet za kakšno milijardo ali dve.

  • munja 16:41 20.december 2022.

    Sramota! Samo izsiljevanje, čakalne vrste se pa daljšajo in daljšajo v nedogled.