Slovenija
58 ogledov

Znana imena, ki bodo izbirala KPK

slovenija 14.06.11 Goran Klemencic, komisija za preprecevanje korupcije, kpk, fo Nik Rovan
Znani so člani komisije, ki bo izbirala kandidate za člane vodstva Komisije za preprečevanje korupcije.

Komisijo za izbiro kandidatov za člane vodstva Komisije za preprečevanje korupcije bodo poleg generalne sekretarke vlade Tanje Šarabon in poslanke PS Melite Župevc sestavljali še predsednica društva Integriteta Simona Habič, članica uradniškega sveta Polona Kovač in predsednik sodnega sveta Janez Vlaj, so potrdili v pristojnih institucijah.

Pahor je javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika KPK podpisal 4. decembra, dva dneva pozneje pa je bil objavljen v uradnem listu. Hkrati je vse predlagatelje pozval, naj v roku 30 dni imenujejo svoje člane izbirne komisije, ki bo izvedla postopek izbire kandidatov. Kljub temu, da se rok izteče v ponedeljek, so danes znani že vsi člani izbirne komisije.

Rok za prijave do ponedeljka

Se pa v ponedeljek ob polnoči izteče tudi rok za prijave na javni poziv za člane vodstva KPK. Zbrane kandidature bo izbirna komisija preučila in svoj izbor posredovala predsedniku republike. Ta je pri izbiri vezan na predložen seznam kandidatov. Če izmed teh ne bo imenoval nobenega, pa bo o tem obvestil izbirno komisijo in postopek zbiranja kandidatur se bo ponovil.

Pahor je sicer ob pozivu za zbiranje kandidatur izrazil željo, da bi imel možnost na izpraznjene funkcije predlagati suverene in pogumne osebnosti, ki bodo sposobne prenašati vse vrste pritiskov.

Do kdaj Klemenčičeva ekipa?

Zdajšnji predsednik KPK Goran Klemenčič ter njegova namestnika Rok Praprotnik in Liljana Selinšek so namreč 29. novembra predsedniku republike podali nepreklicne odstopne izjave. S svojim delom nameravajo nadaljevati do imenovanja nove ekipe, a najdlje do 1. marca. Pahor pa je pred dnevi za medije dejal, da bodo morali člani vodstva komisije svoje delo opravljati do nadaljnjega, če do 1. marca ne bo imenoval novih.

Komentarjev 2
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:50 03.januar 2014.

    Melita ima tudi masla na glavi.Naj novinarji mal pobrskajo,bojo presenečeni.

  • Marko Slovenia 16:02 03.januar 2014.

    rajši naj povejo, kaj so izboljšali, da se bo KPK sploh lahko uspešno boril (al bodo pa novi spet kot mesar brez noža?)