Slovenija
15 ogledov

Znana imena novih nadzornikov SŽ

Nova železniška postaja naj bi bila zgrajena leta 2023. A država ne upa obljubit Jerca Božič Kranjec
Svet Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) je na predlog uprave agencije v četrtek odpoklical dosedanje predstavnike kapitala v nadzornem svetu Slovenskih železnic (SŽ) in imenoval nove člane.

V soboto bodo tako štiriletni mandat kot nadzorniki železnic nastopili Bojan Brank, Lojze Zajc, Viktor Markežič in Mitja Grbec.

Svet AUKN je nove člane nadzornega sveta SŽ imenoval skladno z novim ustanovitvenim aktom družbe, ki je začel veljati s 1. septembrom, ko so se železnice preoblikovale v holding.

Novi nadzorni svet bo skladno z ustanovitvenim aktom SŽ šestčlanski (do zdaj je nadzorni svet štel devet članov). Poleg omenjenih štirih novih članov bosta v nadzornem svetu še dva predstavnika zaposlenih.

Novi nadzorni svet naj bi podal tudi mnenje k imenovanju Ervina Pfeiferja na čelo železnic, na podlagi katerega bo AUKN dala soglasje k temu imenovanju. Pfeiferja je za generalnega direktorja železnic 29. avgusta imenoval dosedanji nadzorni svet.

AUKN se je zato odločila odložiti izdajo soglasja glede imenovanja Pfeiferja na čelo železnic do pridobitve tega mnenja. Izdala ga bo nemudoma po pridobitvi mnenja novega nadzornega sveta, kar se pričakuje v najkrajšem času.

Agencija je predsedniku nadzornega sveta SŽ še pred sejo 29. avgusta, na kateri so nadzorniki za generalnega direktorja holdinga imenovali Pfeiferja, svetovala, naj ne hiti z dokončnim izborom novega generalnega direktorja železnic, saj je holdinška organizacija železnic stopila v veljavo s 1. septembrom.

Imenovanje pred veljavnostjo akta po ocenah agencije namreč povzroča pravno zmedo, saj bo novo imenovani nadzorni svet odločal o preostalih dveh članih poslovodstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.