Slovenija
28 ogledov

Znani bodo le prihodki, ki jih poslanci dobijo v času opravljanja funkcije

glasovanje o mandatarju Saša Despot
Izteka se rok do katerega morajo novi poslanci protikorupcijski komisiji prijaviti premoženje. KPK bo med mandatom bdela nad njihovimi prihodki.

Danes poteče rok do katerega morajo poslanci, ki so pred mesecem dni nastopili mandat, Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijaviti premoženjsko stanje. Premoženjske spremembe morajo poslanci javljati tudi med mandatom.

Premoženjsko stanje morajo prijaviti tudi poslanci, ki so mandat zaključili, in sicer mesec dni po prenehanju funkcije ter še leto dni po tem. Poslancem, ki so bili v parlament znova izvoljeni, ob nastopu novega mandata ni treba znova poročati o svojem premoženjskem stanju, dolžni so poročati le o morebitnih spremembah. Javno bodo znani le podatki, ki se nanašajo na dohodke in premoženje, pridobljeno v času opravljanja funkcije.

Poslovno sodelovanje prepovedano

Poslanec ne sme biti kot predstavnik poslovnega subjekta, ki bi imel poslovne stike z državnim zborom. Zato morajo do danes poslanci sporočiti tudi vse pomembne podatke o subjektih, s katerimi so poslovno povezani sami ali njihovi družinski člani. Prepoved velja še dve leti po zaključki mandata.

V času opravljanja funkcije bodo morali poslanci poročati tudi o vseh lobističnih stikih in prijaviti  prepovedana ravnanja lobistov. Prav tako bodo morali poslanci državni zbor obveščati o prejetih darilih.

Podatki še niso znani

V primeru, da zavezanci za oddajo poročila o premoženjskem stanju nimajo varnega elektronskega podpisa, morajo izpolnjen elektronski obrazec natisniti in ga poslati po pošti, zato komisija danes še nima končnih podatkov o tem, ali so vsi prijavili premoženje. Podatki o tem bodo znani, ko bo KPK pregledala vse prejete obrazce, saj je treba natančno pregledati tudi, ali so prijave pravilno izpolnjene. Predvidoma bo to do konca prihodnjega tedna, so pojasnili na KPK.

Vsi podatki o premoženjskem stanju poslancev sicer ne bodo javno dostopni, pač pa le tisti, ki se nanašajo na dohodke in premoženje, pridobljeno v času opravljanja funkcije. Ti podatki bodo javno objavljeni šele dve leti po prenehanju opravljanja funkcije.

Komentarjev 1