Slovenija
27 ogledov

Znani kandidati za ustavne sodnike

Predsednik republike lahko državnemu zboru predlaga tudi kandidate, ki se niso p Žurnal24 main
Na razpis za tri prosta mesta sodnikov ustavnega sodišča je prispelo šest prijav.

Evidentirani kandidati so višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar, strokovni sodelavec v odvetniški pisarni Janez Obreza, odvetnik Bojan Kukec, vrhovna sodnica na upravnem oddelku vrhovnega sodišča Kristina Ožbolt in svetovalka generalnega direktorja na ministrstvu za okolje in prostor Adrijana Viler Kovačič (vsi na lasten predlog), so sporočili iz urada predsednika republike.

Na predlog predsednika Tretjega senata Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča, profesorjev na fakulteti za družbene vede Antona Grizolda, Bojka Bučarja in Ljubice Jelušič ter dekana fakultete za državne in evropske študije Toneta Jerovška pa kandidira veleposlanik v Avstriji Ernest Petrič.

Predsednik republike Danilo Türk naj bi med evidentiranimi kandidati oblikoval predlog za tri prosta mesta ustavnih sodnikov, saj je mandat 30. oktobra že potekel Mirjam Marjeti Škrk in Janezu Čebulju, 17. decembra pa Zvonku Fišerju. Vsi trije ustavni sodniki bodo delo nadaljevali do imenovanja novih.

Predsednik republike državnemu zboru v izvolitev predlaga kandidate za prosta mesta oziroma lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je mest. Pri svoji odločitvi ni vezan zgolj na predloge, ki so prispeli na javni poziv, ampak lahko predlaga tudi druge pravne strokovnjake. V državnem zboru, ki o predsednikovem predlogu odloča na tajnem glasovanju, je za izvolitev ustavnega sodnika potrebna večina glasov vseh poslancev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.