Slovenija
42637 ogledov

Pivčeva povsem pogorela, a vrača udarec: "To bi se z mojim umikom prikrilo"

Aleksandra Pivec Saša Despot
Opoldne se je končala korespondenčna seja sveta stranke DeSUS, na kateri so člani razpravljali o usodi donedavne predsednice stranke.

Pričakujejo, da bo Janša sledil pozivu

Člani sveta so glasovali o tem, ali jo še želijo na mestu ministrice. S kar 38 glasovi proti devetim so izglasovali sklep, da jo želijo takoj zamenjati. 12 članov pa je bilo vzdržanih oziroma niso glasovali. Nov DeSUS-ov kandidat za ministra je državni sekretarjem Jože Podgoršek.

V stranki pričakujejo, da bo premier sledil njihovemu pozivu in predlagal razrešitev Pivčeve že v teh dneh. Tako bi lahko DZ po zelo hitrem scenariju točko o razrešitvi obravnaval že na septembrski seji, in sicer v torek v okviru mandatno-volilnih zadev.

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. Nato opravlja tekoče posle do imenovanja naslednika. Pivčeva pa še vedno lahko poda tudi odstop, s katerim se DZ nato seznani in le ugotovi, da ji je prenehala funkcija.

Tudi če ostane ministrica, jo čaka interpelacija

Dogajanje v DeSUS je vidneje na očeh javnosti vse od sredine poletja, ko se je Pivčeva znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Sama je očitke zanikala, toda poslanska skupina se ji je odrekla in zahtevala odstop z mesta predsednice stranke, kar je tudi storila, vendar hkrati napovedala kandidaturo na jesenskem kongresu stranke. Njen položaj pa je 9. septembra kot začasni zastopnik stranke prevzel Gantar.

Pivčeva je medtem ostala kmetijska ministrica, a jo je v ponedeljek doletela še interpelacija iz opozicijskih vrst. Naklonjenost interpelaciji so izrazili tudi v poslanski skupini DeSUS.

Pivčevo skrbi za prihodnost stranke

V odzivu po današnji odločitvi sveta DeSUS, da podpre poziv premierju Janezu Janši za njeno razrešitev z ministrskega mesta, pa je Pivčeva zapisala, da je ta zahteva popolnoma brez argumenta proti njenemu strokovnemu delu. Skrbi jo za prihodnost stranke, ki po njeni oceni postaja stranka interesov posameznikov.

"Aktivnosti, ki se vršijo, so pričakovano nadaljevanja popolne diskreditacije in likvidacije mene z vseh funkcij in javnega političnega prostora in tudi tokrat popolnoma mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Zloraba stranke DeSUS s strani posameznikov, ki se je skoncentrirala na pritiske posameznikov v organih stranke, je tipičen primer," je zapisala.

Skrbi jo za prihodnost stranke, ki se po njeni oceni s temi dejanji dokončno razdvaja ter postaja stranka interesov posameznikov in ne stranka za ljudi. Kot je navedla, gre za izpolnjevanje lastnih interesov in maščevanja ter preprečevanja zaključevanja težkih, a pomembnih odprtih tem, kot je dogajanje v družbi Slovenski državni gozdovi. "To bi se z mojim umikom s funkcije prikrilo in utišalo," je prepričana.

"Najprej diskreditacija, nato likvidacija"

Posamezniki, ki so dali osebam iz ozadja obljubo, da bodo rušili vlado prek Aleksandre Pivec, po njenih navedbah pri tem uporabljajo znane metode - najprej diskreditacija, nato likvidacija. "Za njih je pomembno, da se prepreči razčiščevanje kriminalnih dejanj v družbi Slovenski državni gozdovi, zato sem vsak dan znova deležna pritiskov in sistemskega političnega obračunavanja. Vse za to, da se mene odstrani in zruši vlado," je zapisala.

Kot navaja, na to evidentno kaže dejstvo, da se niso ustavili pri njenem umiku s položaja predsednice stranke. "Namen se izrazito kaže v zahtevi po moji odstavitvi iz funkcije ministrice, popolnoma brez argumenta proti mojemu strokovnemu delu in kljub veliki podpori deležnikov, ki jih resor pokriva (kmetov, gozdarjev, lovcev in ribičev). Njihova podpora je bila večkrat tudi javno izražena," je izpostavila.

"Verjamem, da se stranka približuje točki, ko ne bo več imela prihodnosti na političnem prostoru"

Kljub pozitivnemu odzivu s terena in občinskih organizacij, ki pri teh dejanjih ne želijo sodelovati, se po besedah Pivčeve izvajajo vse aktivnosti v smeri onemogočanja njene kandidature na kongresu, na katerem naj bi se znova potegovala za mesto predsednice DeSUS. Na to, kot pravi, kažejo vse poteze začasnega zastopnika stranke in poslanske skupine.

"Verjamem, da se stranka približuje točki, ko ne bo več imela prihodnosti na političnem prostoru. Moja prva prioriteta ostaja zagotovitev poštenih postopkov in volitev na kongresu stranke," je napovedala ter se zahvalila vsem posameznikom in skupinam na terenu za močno podporo.

V kabinetu predsednika vlade so za STA povedali, da poziva sveta DeSUS glede razrešitve ministrice ne bodo komentirali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 41
 • Avatar praufo
  praufo 14:10 27.september 2020.

  moje mnenje je , da bi bilo logično, če leti ona, mora tudi gantar, ker ta kur*ev desus stalno nekaj izsiljuje, za upokojence ne naredijo nič, pač pa samo iščejo neke privilegije ... ta stranka bi že zdavnaj morala iz ...prikaži več parlamenta pokat, ne vem kdo jih voli ... gospa pivec naj si pa najde boljšo stranko, če želi ostati v politiki, ker je sposobna, pametna in dobro dela

 • jezero 09:32 27.september 2020.

  Nekdo se smeji, ko uničujejo Desus.

 • Naklonsky 09:08 27.september 2020.

  Škoda, ena boljših ministric na svojem področju, ki smo jo kadarkoli imeli. Sindrom Ruplove metle.