Slovenija
48176 ogledov

Znani slovenski podjetnik: "Jaz se ne grem več"

Primož Novak Facebook
Veliko, ki vas je v javnih in paradržavnih službah, uživate na morju, kolesih, pohodih ...

"Danes obiščem eno od ljubljanskih (javnih) fakultet. Zaposleni uživajo na fakultetnem vrtu, študentov že dolgo ni, hišnik obrača čevape, pije se pivo. Ko se mi od razmišljanja in analiz skurijo možgani pogledam Instagram in FB. Veliko, ki vas je v javnih in paradržavnih službah, uživate na morju, kolesih, pohodih ... nasmejano in brezskrbno. Pripada vam dodatek za korono, dodatek za delo od doma, regres je bil že nakazan. Nekateri dobite celo dodatek za rabo lastnega prenosnika in uporabo domačega interneta," je Primož Novak, ki je ustanovil Lars & Sven Burgers zapisal na Facebooku in zabeležil počutje "utrujen". "Če delavcu ne odobriš dopusta v željenem terminu, pade bolniška. Nekateri doktorji pišejo bolniške odsotnosti kot po tekočem traku in brez da bi sploh pogledali "pacienta". Dovolj je le telefonski klic. Vsem zaposlenim vedno nekaj "pripada". Ko opomniš na obveznosti, je to že skoraj upravičena prijava za "mobing". Ob tej besedi se mi obračajo oči. Seveda. Tudi dobiček bi morali deliti z zaposlenimi, za izgubo pa je vedno krivo le slabo vodstvo in naše napačne poslovne odločitve. Smo si za vse krivi sami, samo za dobiček smo zaslužni vsi v podjetju."

Prodal avtodom, da je izplačal regres

Dodaja, da tisti, ki najbolj skrbijo za te "užitke" ponavadi vstajajo ob petih ali šestih zjutraj in zaključujejo pozno zvečer, ob 22-ih, ko je nastal tudi ta zapis. "Ne vemo kaj je sobota, nedelja ali praznik," je zapisal. "Samo, da bi zvozili te težke čase za podjetja, ohranili zaposlitve (delavce in njihove družine) ter se rešili bančnih vislic. Pred kratkim sem objavil, da prodajam avtodom. In sem ga tudi že prodal. V desetih mesecih namreč nismo uspeli opravili niti ene vožnje. Denar je šel seveda še isti dan v podjetje. Za izplačilo regresa 50 zaposlenim v našem podjetju. Iz rednega dela letos na žalost ni dovolj, da bi ga izplačali. V javnem sektorju ni problem. Če zmanjka, se izda nova obveznica in pade miljarda na račun. Kdo in kako jo bo odplačal se nihče nikoli ne vpraša."

Podjetnikom so po besedah Novaka za vratom inšpekcije (koliko jih obstaja, še sam ne vem). "Dušite nas z administracijo (npr. poročila za statistiko, poročila za odpadno embalažo, poročanja takšna in drugačna, ki so največkrat sama sebi namen) in drugimi birokratskimi omejitvami," poudarja Novak. "Gradbena inšpekcija nam skoraj poruši lokal, ker so na stebrih vijaki, "ki imajo stik s tlemi". Da bi s tem uničili podjetje, gospe inšpektorice ne zanima. Z največjim veseljem bi sodelavcem pokazala svoj "skalp" oz. trofejo - uničeno podjetje in vsaj 12 novih brezposelnih za zavodu. Če se spomnite je bila naša poslovalnica pred Mercatorjem v Šiški zaradi tega celo nekaj časa zaprta (decembra 2018). Nismo se pustili. Zadevo smo z zagrizenostjo pravno rešili, čeprav sem v tistem času samo za zobe zapravil 1500 evrov  - ja, dva garnoloma kot posledica stresa. Seveda samoplačaniško."

"In ko se mesec obrne, bomo zopet nakazovali denar - davke za javni sektor, ki ga je nedvomno preveč in živi nesorazmerno z zmožnostmi države in davkoplačevalcev."

Primož Novak

Poudarja, da brez javnega sektorja država seveda ne funkcionira. "A, da bomo imeli trije iz gospodarstva/realnega sektorja na grbi enega državnega uslužbenca, je nedvomno preveč," piše Novak. "Se vidimo prihodnje leto, ko bo to igračkanje udarilo po vseh. Jaz kljub zagonu in izzivom počasi ne zmorem več tega. Če se ne bomo resetirali sami, upam, da nas bo zlomila ekonomija, ker tako enostavno ne gre več. Evo ... Zdaj mi je lažje in grem lahko končno do otrok, da jih vsaj poljubim za lahko noč."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 84
  • bostjan7 09:20 12.julij 2020.

    Gospod Novak. Veliko je prostih delovnih mest v JU. Zakaj trpite v takšni agoniji? Takoj se prijavite na kakšno prosto delovno mesto in samo uživajte brez dela in visoko plačo.

  • Miran Kušar 11:44 11.julij 2020.

    Delo v javni upravi (administracija): od 7.00-8.00 se pije kava in se pogovori kaj je novega od včeraj (iz privat življenja). Od 8.00 do 12.00 se "dela". Od 12.00 do 13.00 je malica, ampak do 14.00 uradnih ur za stranke ...prikaži več ni, tako da si zaposleni podaljšajo malico do 14.00. Od 14.00 do 15.00 se počasi pripravljajo za odhod domov. Delo v industriji (administracija): točno ob sedmih se začne delat. Malica je točno pol ure. Dela se do treh, po potrebi tudi dlje. Efektivnega dela je 7,5 ur

  • Avatar Okseltella
    Okseltella 01:13 11.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw