Slovenija
48 ogledov

Znani so Bloudkovi nagrajenci

Mazejeva (ob njej Zavec) je danes na SP osvojila srebrno kolajno. (Foto: Benjami Žurnal24 main
Smučarka Tina Maze, judoistka Lucija Polavder in boksar Dejan Zavec so letošnji dobitniki Bloudkovih nagrad za vrhunski mednarodni športni dosežek.

Alpska smučarka Tina Maze, judoistka Lucija Polavder in boksar Dejan Zavec za vrhunski mednarodni športni dosežek, nekdanji rokometaš Rolando Pušnik za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa in šahist Milan Kneževič za življenjsko delo in izjemen prispevek k razvoju športa v Sloveniji so dobitniki Bloudkovih nagrad za leto 2010.

Bloudkovo plaketo so na današnji 46. podelitvi Bloudkovih priznanj prejeli:
- nekdanji jadralni reprezentant David Antončič,
- alpinist, gorski reševalec, publicist in pisatelj Tone Škarja,
- nekdanji svetovni rekorder v smučarskih skokih Jože Šlibar za življenjsko delo v športu,
- kajakaš, nosilec kolajne s SP v Tacnu Jure Meglič,
- evropski prvak v balinanju Davor Janžič,
- nosilka številnih odličij s SP v kegljanju Rada Savič,
- Miha Zupan, prvi profesionalni gluhi košarkar na svetu,
- tekmovalka v skirollu in rolkanju Mateja Bogatec za pomemben prispevek k razvoju in popularizaciji slovenskega zamejskega športa,
- atlet Igor Primc za pomemben prispevek k razvoju in popularizaciji slovenskega športa,
- Športno društvo Sonček, ki že več kot 15 let s svojimi akcijami navdušuje mlade športnike.

Med Bloudkovimi nagrajenci je Črnjanka Tina Maze prejela nagrado na pobudo Smučarske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije. Korošica je februarja lani z dvema olimpijskima kolajnama, v veleslalomu in superveleslalomu, postala najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov.

Ep judo 2010 Dunaj Lucija Polavder zlata | Avtor: Reuters Reuters

Judoistko Lucijo Polavder iz Griž pri Celju sta predlagala Judo zveza Slovenije in OKS, tudi Dejana Zavca je predlagal OKS.

Ker je bilo leto 2010 olimpijsko leto, je odbor pri nagradah nekoliko prekoračil zakonsko dovoljeno število in se po treh sejah soglasno odločil za pet nagrad, pri plaketah pa je ostal na osnovnem številu (10).

Po predlogu odbora se je višina denarnih nagrad za Bloudkova priznanja povečala za sto odstotkov, tako da za nagrade znaša šest tisoč, za plakete pa tri tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.