Slovenija
14 ogledov

Znani storilci napada v lokalu Open?

Napadalci na Blažiča bodo morali v zaporu odsedeti leto in pol. (Foto: Boštjan T Žurnal24 main
Po naših informacijah naj bi šlo za skupino po imenu Blood & Honour. Številni ljudje so se sicer zgrnili v lokal Open, kjer je 10 zamaskiranih moških napadlo udeležence literarnega večera gejev in lezbijk, in podpisalo peticijo v podporo istospolno usmerjenim.
"Fizično sem v redu, psihično pa ... Najprej sem bil besen, pozneje me je postalo strah. A ravno zato bo naše sporočilo na Paradi ponosa, čeprav z geslom Revolucija ljubezni, še močnejše. Ne pristajamo na homofobično družbo, na nasilje. Ni celotna družba homofobična, so pa posamezne organizirane skupine vedno dejavnejše," je po četrtkovem napadu v lokalu Open povedal predstavnik Društva za integracijo homoseksualnosti (DIH) Mitja Blažič. Tri šive na glavi in opekline po vratu je skupil, ko je skupini osmih zamaskirancev preprečil vstop v lokal.

Napadalci "Kri in čast"

Vodja navijačev Olimpije Green Dragons Danijel Komič je zanikal, da naj bi bili napadalci njihovi člani: "S politiko se ne ukvarjamo." Po naših informacijah naj bi bili zamaskiranci bivši navijači, ki se zbirajo pod imenom Blood & Honour (Kri in čast).

Slovenija ni odprta
"Vso noč razmišljam, kam smo prišli v teh 18 letih samostojnosti. S prstom kažem na politiko, ki prešteva politične točke in preprečuje enakopravnost istospolno usmerjenih. S prstom kažem na vse tiste v šolah, ki se ne odzovejo, ko se otroci začnejo obmetavati z žaljivkami 'peder'. A tudi tovrstni napadi ne bodo ustavili gibanja po 25 letih. Jasno je, da Slovenija ni tolerantna, odprta družba," je zgrožen Roman Kuhar, gejevski aktivist, ki je bil med napadom v lokalu. "Tam je bil moj partner, moj pes, mislili smo, da je nekdo v prostor odvrgel bombo. Ne smem pomisliti, kaj bi se lahko zgodilo!"

Kresalova: strahopetno
"Upam, da so policisti, ki so pokazali popolno sodelovanje, zbrali dovolj dokazov, da bodo napadalce odkrili. Takšnih napadov ne smemo tolerirati," je dodal Blažič, ki je ravno pred Tednom parade ponosa z ministrico Katarino Kresal in vršilcem dolžnosti direktorja policije Jankom Gorškom napovedal popolno netoleranco do homofobije. "Pravica do drugačnosti je temeljna pravica posameznika. Napad s kapucami na glavi in palicami je strahopetno dejanje," se je odzvala Kresalova, ki se bo udeležila Parade ponosa. Dodala je, da sama takšne incidente ostro obsoja in zavrača, povsem pa se tovrstnih incidentov ne da preprečiti. Literarni večer so po njenih besedah policisti spremljali, a so tik pred incidentom odšli na kraj drugega fizičnega napada.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.