Slovenija
16 ogledov

Znanje naj pomeni več kot ocene

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo Boštjan Tacol
V novo šolsko leto zakorakajte optimistično, brez groženj in kazni.

Ponedeljek si bo za vedno zapomnilo 20.368 otrok, ki bodo prvič sedli v šolske klopi. Naj si ga zapomnijo kot lep in poseben dan. Za to vam ni treba narediti veliko. S svojim prvošolčkom počnite nekaj takega, kar ima res rad, lahko je to samo skupna igra na igrišču ali ogled risanke. Predvsem pa si vzemite čas zanj – vprašajte ga po občutkih, strahovih in bojaznih, ki se ga lotevajo pred eno od večjih prelomnic v njegovem življenju. Prikažite mu šolo v pozitivni luči, ne skozi številne vsakodnevne obveznosti – kot šolo, kjer se bo čisto vsak dan naučil nekaj novega, zaradi česar bo njegovo življenje bogatejše. Ne le med poukom, tudi med druženjem z novimi prijatelji.

Proaktivni. Optimistično pa v novo šolsko leto stopite tudi starši tistih otrok, ki v prejšnjem letu niso dosegli vseh svojih ali vaših pričakovanj. Naj se prvi šolski dan ne začne z grožnjami glede tega, kaj se bo zgodilo, če ocene ne bodo dobre. Svojega šolarja raje poskušajte opogumiti: opomnite ga na zaplete, ki jih je lani rešil uspešno, na situacije, v katerih je ravnal tako, kot je treba, predvsem pa svojih otrok ne podcenjujte. Vse, kar ste doslej delali namesto njih, so sposobni narediti sami. Morda njihov izdelek ali ocena ne bo tako dobra, kot bi bila, vendar bo plod njegovega dela in truda – sposobnosti, ki štejejo, zato jih začnite ceniti. Naučite svoje otroke organizirati čas, pokažite jim, kako naj bodo čim dejavnejši in samoiniciativni, in tako boste naredili ogromno. Za njihove ocene, predvsem pa zanje.

Komentar se nanaša na članek Revščina ne vpliva na uspeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.