Slovenija
3676 ogledov

Znani načini dostopa do digitalnega potrdila

Janez Poklukar Vlada RS
Cepljeni boste digitalno potrdilo prejeli tudi po pošti

Slovenija z današnjim uvaja evropsko digitalno potrdilo, ki bo sprva delovalo testno, nato pa od 1. julija, kot predvideva dogovor EU  v celoti. Policija na mejah bo v naslednjih dneh začela uporabljati čitalce za digitalno potrdilo. 

 "Digitalno covid potrdilo je enotno, vsesplošno veljavno in brezplačno," je na današnji vladni novinarski koferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar.
"Digitalno se nanaša na dejstvo, da je potrdilo, ne glede na to, ali je v digitalni ali v tiskani obliki, možno digitalno preveriti. In to je ta ključna dodana vrednost digitalnega potrdila," pravi Poklukar. 

QR koda bo jamstvo

QR koda na potrdilu zagotavlja, da to ni ponarejeno oziroma nepopolno. "Ko se boste odpravili na dopust v katero koli državo EU, ne boste v skrbeh, ali je vaše potrdilo v pravi obliki, ali bo kdo vanj podvomil, ali so na njem manjkajoči podatki ... to ob enotni formi s tem odpravljamo," razlaga Poklukar. "V praksi to pomeni, da ne bo potrebne, da svojega zdravnika prosite, da z žigom in podpisom jamči, da ste prejeli svoje potrdilo na zVemu in ni ponarejeno."

"Vse omejitve določa vsaka država samostojno"

Lastnik digitalnega potrdila pa ne more prosto potovati po državah EU, kljub digitalnemu potrdilu je pred potovanjem še vedno potrebno preveriti pogoje, ki jih država, v katero potujete, zahteva. Za vstop lahko zadostuje hitri test ali pa je potreben PCR, veljavnost določenega testa je po državah različna, ponekod za vstop zadostuje en odmerek cepiva ali pa cepljenje po protokolu proizvajalca. "Vse omejitve določa vsaka država samostojno," poudarja Poklukar. 

Pridobitev potrdila preko zVem

Digitalno potrdilo bo dostopno na portalu zVem za registrirane uporabnike z digitalnim potrdilom ali smsPASSom.
Po prijavi na portalu zVem, do kovidnega potrdila pridete v rubriki cepljenje. Tam so vse možne oblike tega potrdila, ali gre za PCR test, potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti. V naslednjem koraku zgoraj levo dokument preneseta na digitalni certifikat in si ga sprintate oziroma namnožite. 

Pošiljanje po pošti

Tisti, ki še nimate možnosti dostopa do portala zVem, so predvidene druge rešitve. 30. junija bodo po pošti poslana covidna potrdila vsem polno cepljenim osebam do 30.6.. Nekaj dni kasneje bodo covidna potrdila poslana vsem cepljenim z enim odmerkom, ne glede na to, ali so prebolevniki. "Potrdilo, ki bo poslano preko pošte, bo enako kot tisto, ki bo na voljo na portalu z-Vem. Razposlanih bo približno 600 000 potrdil, ki izkazujejo dvakratno cepljenje in približno 300 000 za enkratno cepljenje oziroma prebolevnike," je še povedal minister.

Pridobivanje potrdila na cepilnih mestih

Od 1. 7. bodo ob cepljenju, evropsko digitalno potrdilo, natisnili tudi vsi izvajalci cepljenja, izvajalci testiranja pa po enakem protokolu evropsko digitalno potrdilo o testiranju. Tisti, ki bodo izvid ali potrdilo izgibili ali želeli priti donjega prej ali bližje domu, ga bodo po novem lahko natisnili v vseh lekarnah za največ 2 evra.

Nadgradnja sedanjega digitalnega potrdila bo aplikacija, ki bo objavljena v juniju. "Potrebujemo še nekaj dni za implementacijo aplikacije, da tudi giganta na območju interneta, Google in Apple naredita vse postopke, da so potrebni, da se bo aplikacija lahko uporabljala varno. Od prvih dni julija bo možno digitalno potrdilo imeti, oziroma nositi s seboj v telefonu," pravi Poklukar. 

Potrdilo dostopno že danes

Izdajoain uveljavitvijo digitalnega potrdila naj bi se po besedah Poklukarja začela z današnjim dnem, predvidoma popoldne in proti večeru. To pomeni, da bodo vsi uporabniki, ki imajo dostop do portala z-Vem, imeli potrdilo dostopno na svojem profilu.
Do ponedeljka bo potekala testna faza in kot je pojasnil Poklukar, od začetka naslednjega tedna ne pričakujejo več nobenih odklonov pri delovanju dostopnosti potrdil. 

 

 

Komentarjev 7
  • Avatar MS
    MS 16:40 24.junij 2021.

    izy, kaj te moti?

  • izy 15:56 24.junij 2021.

    Digitalno potrdilo v pisni obliki?!? Resno?