Slovenija
1005 ogledov

Znano, kdaj bodo jesenske volitve

Urška Klakočar Zupančič Profimedia
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je razpisala troje volitev: volitve za predsednika republike, redne volitve v občinske svete in redne volitve županov ter splošne volitve v državni svet.

Volitve predsednika države bodo v nedeljo, 23. oktobra. Roki za volilna opravila pa začnejo teči 22. avgusta, tako bo med dnevom razpisa in glasovanjem 65 dni. Kot je povedala Klakočar Zupančičeva, je pri določitvi datumov sledila dosedanjim zgledom.

Predsednik naj bo tudi moralna avtoriteta

 Borutu Pahorju drugi mandat na vrhu države izteče konec leta. “Želim si osebo, ki bo spoštovala načela pravne države, ustavnost in zakonitost. Želim si osebo, ki bo jasno izrazila svoje mnenje, kadar bo menila, da so vsa ta načela kršena, saj predsednik republike ni samo neka protokolarna funkcija, ampak je tudi moralna avtoriteta,” pravi predsednica državnega zbora.

Datum morebitnega drugega kroga predsedniških volitev razpiše državna volilna komisija (DVK) in mora biti najkasneje 21 dni po prvem krogu. Če torej v prvem krogu predsedniških volitev ne bo absolutnega zmagovalca, bo drugi krog 13. novembra, ko se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu dobila največ glasov.

Lokalne volitve novembra

Lokalne volitve županov in predstavnikov v občinske svete bodo istočasno in bodo potekale 20. novembra, roki za volilna opravila začnejo teči 5. septembra. V občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov ne bo uspelo zbrati večine glasov, bo drugi krog 4. decembra.

"Volitve so pomemben element demokratične družbe in naj spomnim, da ustava v 3. členu določa, da preko njih ljudstvo izvršuje oblast. Vse volivke in volivce pozivam, da se volitev udeležijo in skrbno izberejo novega predsednika ali predsednico republike Slovenije in tudi županje ali župane," poziva predsednica parlamenta. 

Volitve 40 svetnikov v Državni svet, ki ima kot predsednik petletni mandat, so posredne in bodo v sredo, 23. novembra za predstavnike lokalnih interesov in v četrtek, 24. novembra za predstavnike delodajalcev, delojemalcev, kmetov, obrtnikov, samostojnih poklicev in negospodarskih dejavnosti. 

Državne in lokalne volitve ne bodo na isti dan

Državne in lokalne volitve tako ne bodo na isti dan, saj združevanje po mnenju predsednice državnega zbora ni smotrno. "Gre za različen način kritja stroškov volitev, državne volitve krije proračun, izvedbo lokalnih volitev pa krijejo proračuni občin. Državne volitve izvaja DVK, volilne komisije volilnih enot in tudi okrajne komisije, lokalne volitve pa občinske volilne komisije," razlaga Klakočar Zupančičeva in poudarja, da gre pri lokalnih volitvah za obsežne in specifične volitve. 

"Stroškovna racionalizacija je minimalna in manjši prihranki bi bili samo hipotetično možni in le za za plačilo odškodnin volišč, torej v občinah, kjer bi bila volišča za oboje volitev ista. Zaradi zahtevnosti hkratne izvedbe obojih volitev, bi se lahko postavilo vprašanje kvalitete volitev, zakonitosti in spoštovanja načela demokratičnih volitev," poudarja Klakočar Zupančičeva. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.