Slovenija
820 ogledov

Znano, kdaj začnejo umikati ograjo z meje

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Ministrstvo za notranje zadeve
Minstrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je napovedala, kdaj se bo začelo odstranjevanje ograje s slovensko-hrvaške meje.

Ministrica Tatjana Bobnar je za drugo polovico naslednjega tedna napovedala začetek odstranjevanja žice na meji s Hrvaško. Žico bo odstranjevala vojska, nadzor nad območjem pa bo izvajala policija. Po oceni Slovenske vojske naj bi dnevno lahko odstranili do dvesto metrov žice, je povedala ministrica. Pričakujejo, da bodo za odstranitev celotne ograje potrebovali 150 delovnih dni.

Ograja je bila postavljena kot začasni instrument, zato je po njenih besedah nesprejemljivo, da bi ostala tam kot trajen element. 

Po odstranitvi žice bo varnost posameznikom in skupnosti zagotavljala policija, ki bo ravnala skladno s svojimi pristojnostmi. 

ograja meja dobova begunci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ministrica je poudarila, da so migracije del sodobnih družb. Izhodišče vlade in ministrstva je prizadevanje za varne poti migrantov, za varne meje za državljane, migrante in lokalne prebivalce. "Tveganje v družbi bomo naslovili z ustreznimi instrumenti, s katerimi razpolagajo demokratične družbe, tako da se ne ogroža življenja ljudi," je dejala. Izpostavila je, da je najučinkovitejša politika na področju migracij, zagotavljanje zakonitih in s tem varnih in urejenih migracij. Pristop, ki ga je izbrala vlada, po njenih besedah naslavlja vse to.

Na ministrstvu so ustanovili posebno posvetovalno telo, ki bo temeljilo na dialogu s civilno družbo, nadgradnji strategije za celovito upravljanje migracij in prenovi področne zakonodaje. V posvetovalnem telesu bodo delovali Simona Zavratnik, državni sekretar Branko Lobnikar in Polona Mozetič, ki so vsi del kabineta ministrice. Zavzemali se bodo za varnejše migracijske poti, lajšanje postopkov za pridobivanje dovoljenj za prebivanje in za učinkovitejše azilne postopke.

Policisti so že dobili navodila, naj bodo pozorni na zaščito ranljivih skupin in naj zagotovijo individualno obravnavo prosilcev za mednarodno zaščito. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 14:12 09.julij 2022.

    Premalo nas je 'cepljenih', da bi verjeli v primernost tega ukrepa in v pravljico o zagotavljanju varnosti. Naj zgodbico ponovi spomladi, ko bo tule še več skisanih možganov.....

  • Naklonsky 11:17 09.julij 2022.

    Avstrijci so izjavili, da bodo POVEČALI kontrolo na meji!

  • Naklonsky 11:15 09.julij 2022.

    Idioti!