Slovenija
22 ogledov

Znano, kdo bo odločal o Janševi pritožbi

Janez Janša Saša Despot
Ustavno sodišče je določilo, kdo bo odločal, ali je Janševa pritožba zaradi odvzema mandata sploh dopustna, ali jo bodo zavrgli.

V postopku preizkusa ustavne pritožbe Janeza Janše bo predvidoma odločal senat, ki ga bodo sestavljali ustavni sodniki Marta Klampfer, Miroslav Mozetič in Jasna Pogačar.
 
Spomnimo, Janez Janša je prejšnji torek na ustavno sodišče vložil pritožbo zaradi odvzema mandata, ki mu je prenehal zaradi pravnomočne obsodbe na zaporno kazen v zadevi Patria. "Odvzem mandata posega v samo bistvo volilne pravice, zato mora biti pritožniku zagotovljeno učinkovito pravno sredstvo, ki pa ga pritožniku lahko zagotovi le ustavno sodišče," je ob tem dejal Janša.

Janša se je odločil, da ne bo izkoristil možnosti upravnega spora, saj bi bilo takšno pravno varstvo povsem neučinkovito. "Učinkovitost preizkusa pritožb v volilnih zadevah pa je eno izmed temeljnih jamstev svobodnih in poštenih volitev.“ V pritožbi Janša predlaga začasno odredbo, kar bi pomenilo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje poslanskega mandata.

Ustavno sodišče bi lahko Janševo pritožbo zavrglo, če bi presodilo, da še ni izkoristil vseh pravih možnosti. 

Komentarjev 7
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:05 27.november 2014.

    se pravi če oropam banko in me pravnomočno obsodijo in zaprejo,ker sem prodajalec me bo delovno mesto čakalo oziroma še vedno bom opravljal svoje delo samo kar se bom vozil iz zapora,pravice imam potem iste kot janša ,tudi on je ...prikaži več samo človek in ne bog

  • KLOBO 10:54 07.november 2014.

    Mama ti je puklasta trakulja, pa še sam se poglej v špegu, boš videl majmuna !!

  • KLOBO 10:54 07.november 2014.

    Mama ti je puklasta trakulja, pa še sam se poglej v špegu, boš videl majmuna !!