Slovenija
4457 ogledov

Znano, kdo se bo pogajal s sindikati

V vladi danes pripravljajo odgovore Petra Pogačarja, snovalca pokojninske reform Žurnal24 main
Vlada je imenovala posebno vladno pogajalsko skupino, ki se bo pogajala s sindikati.

Minister Rudi Medved je po seji vlade sporočil, da bo na čelu pogajalske skupine Peter Pogačar. "Pogajanja bi se lahko začela v roku 14 dni," je dejal minister. Z imenovanjem pogajalske skupine uresničujejo zavezo, da bodo nemudoma začeli dialog o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja. Po njegovih besedah so v pogajalski skupini visoko usposobljeni predstavniki z domala vseh ministrstev, v ožji skupini pa predstavniki iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, generalnega sekretariata vlade, finančnega ministrstva in ministrstva za javno upravo.

Pogačar, ki bo pogajalsko skupino vodil, ima po Medvedovih besedah izkušnje in dolgoletno prakso delovanja v državni upravi. "Ni politična osebnost, kar se nam je zdelo v tem trenutku seveda tudi bistveno," je dejal Medved in pojasnil, da bo zaradi tega lahko k vodenju pogajalske skupine pristopil neobremenjeno. "Ima pa polna pooblastila vlade, da vodi to pogajalsko skupino in ob strokovni pomoči celotne ekipe, ki je imenovana v to skupino, ta pogajanja s sindikati javnega sektorja pripelje tudi uspešno do zaključka, kar je seveda želja tudi sindikatov javnega sektorja," je še dodal.

Poudaril je, da gredo s sindikati v dialog, da niso na dveh bregovih, ampak so vsi na istem čolnu in iščejo rešitev za stavkovne zahteve.

To, da sam kot minister za javno upravo ne bo vodil pogajalske skupine, po Medvedovih besedah ni nenavadno, spomnil je tudi na dogovor na vladni ravni že od vsega začetka, da teh pogajanj ne bo vodil neposredno minister za javno upravo. Kot je pojasnil minister, so bila v preteklosti najuspešnejša pogajanja s sindikati takrat, ko teh pogajanj niso vodili ministri. Tako je omenil tudi primer, ko je pogajanja vodil nekdo, ki ni bil zaposlen v javni upravi, ampak v zasebnem sektorju, zaradi česar je neobremenjen lažje vodil dialog.

Kozmelj na čelu Sove, Strel šef protokola

Rajko Kozmelj je novi prvi mož Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Bil naj bi osebna izbira premierja Marjana Šarca. V nedavnih izjavah za medije je dejal, da bo vodenje Sove vse prej kot lahka naloga. Nadeja se, da mu bo zaposlene uspelo motivirati, da bodo za varnost državljanov poskrbeli tako, kot je treba in kot znajo.

Na ministrstvo za zdravje na mesto državne sekretarke prihaja Pia Vračko, ki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje od leta 2014 vodi program preprečevanja in obvladovanja kroničnih nenalezljivih bolezni. 

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor je postal Simon Zajc iz vrst SMC, šef protokola pa je postal Aleksander Strel. 

Vlada ohranja način oblikovanja cen naftnih derivatov

Način izračunavanja cen naftnih derivatov se ne spreminja. Cene 95-oktanskega bencina in dizla bodo še naprej določene na vsakih 14 dni. Izjema so bencinske črpalke ob avtocestah in hitrih cestah, kjer cene trgovci določajo sami. 

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:14 27.september 2018.

    Peter Pogačar.......kameleonski državni birokrat ,ki je opravljal delo na vseh ministrstvih in ga nikoli dokončal ! Ugotavljam ,da je Šarec resnično komik ,ki se zelo zabava ob vladni predstavi ,ki združuje in prekaša vse REALITY SHOWE .