Slovenija
889 ogledov

Znano, kdo želi sesti na stolček predsednika državnega zbora

Janez Janša Anže Petkovšek Nadaljevanje seje DZ, poslanci so razpravljali in glasovali o kandidaturi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja 14. slovenske vlade
Stranke nove koalicije so v DZ vložile predlog za izvolitev dosedanjega vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča za predsednika DZ. Na tej funkciji bo zamenjal Dejana Židana, ki je po izvolitvi Janeza Janše za mandatarja odstopil. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pričakuje, da bo Zorčič DZ vodil spoštljivo in odgovorno ter v čast parlamentarizmu.

Kot je v izjavi, objavljeni na Twitterju, zapisal Počivalšek, je Zorčič izkušen poslanec, ki je bil v DZ izvoljen dvakrat, leta 2014 in 2018, obakrat v svojem domačem okraju v Brežicah. Pred izkušnjo v politiki pa je deloval kot odvetnik.

"Menim, da bo DZ vodil dobro, s pravo mero odločnosti in veliko mero potrpežljivosti, brez katere je opravljanje najzahtevnejših funkcij v politiki nemogoče," je prepričan Počivalšek, ki je Zorčiča kot kandidata SMC za predsednika DZ danes predlagal koalicijskim partnericam. Te so predlog za Zorčičevo izvolitev v DZ vložile s podpisi vseh 48 poslancev nove koalicije.

Glasovanje o predsedniku DZ je tajno, za izvolitev pa zadošča navadna večina poslanskih glasov. Glede na podporo, izraženo s podpisi pod kandidaturo, Zorčičeva izvolitev ni vprašljiva.

Igor Zorčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes dejal, da LMŠ Zorčića ne bo podprla. Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana ne more računati niti na glasove poslancev SD.

O Zorčiču je Počivalšek še zapisal, da mu njegova pravniška narava daje sposobnost analitičnega pogleda na razmere in dogodke, izkušnje v odvetništvu pa so okrepile njegovo sposobnost pogajanj in tehtne presoje. Vse to pa Počivalšku, ob vedenju, da je Zorčič tudi izkušen politični vodja, "daje zaupanje v obdobje, ko bo v DZ prvi med enakimi".

Od Zorčiča pričakuje, da bo DZ vodil spoštljivo in odgovorno, v čast parlamentarizmu in dosledno upoštevaje načelo ločitve zakonodajne od izvršne veje oblasti. Pričakuje, "da bodo procesi v hramu demokracije pregledni in zanesljivi, da bo njegov odnos do javnosti odprt in povezovalen in da bo zaupanje v to ustanovo zaradi njegovega načina dela raslo".

Ob tem je prvak SMC še izrazil željo, "da bi bila njegova vrata vedno odprta za dobre pobude in ljudi, ki želijo biti bolj vpeti v proces odločanja in del pozitivnih sprememb".

Zorčičevo ime kot kandidata za predsednika DZ so omenjali že nekaj dni, a sam tega v torek še ni želel potrditi. Še pred tem se ga je omenjalo tudi kot možnega kandidata za ministra za pravosodje.

42-letni Zorčič je vodenje poslanske skupine prevzel v tem mandatu, ko je tudi član mandatno-volilne komisije, odbora DZ za infrastrukturo ter ustavne komisije. V minulem mandatu je vodil odbor za infrastrukturo, okolje in prostor.

Na mestu predsednika bo DZ zamenjal Židana. Ta je v torek odstopil, ker, kot je pojasnil, ne želi biti v napoto novi koaliciji. Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč podpisale koalicijsko pogodbo za oblikovanje nove vlade po odstopu premierja Marjana Šarca. Prvak SDS Janez Janša je v torek že dobil mandat DZ za sestavo vlade. Mesto predsednika DZ pa po kadrovskem razrezu nove koalicije pripada SMC.

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 2
  • jezero 17:51 04.marec 2020.

    Slovenija se potaplja.