Slovenija
3822 ogledov

Znano, s čim so zastrupili ruskega opozicijskega politika Navalnega

Aleksej Navalni
1/2
EPA
S testiranji so jasno dokazali, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen s kemičnim živčnim strupom, je danes sporočila nemška vlada. Berlin je ta napad obsodil in od Moskve zahteval pojasnila. Zdravstveno stanje Navalnega se še naprej izboljšuje, a ostaja resno, so sporočili iz bolnišnice Charite.

V preiskavi, ki jo je na pobudo berlinske bolnišnice izvedla nemška vojska, so našli dokaze o prisotnosti strupa iz skupine novičok v telesu Navalnega, piše na spletni strani nemške vlade.

O tem se je nemška kanclerka Angela Merkel posvetovala z več nemškimi ministri, med drugim ministrom za notranje zadeve Horstom Seehoferjem, zunanjim ministrom Heikom Maasom in obrambno ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer.

"Šokantno je, da je bil Aleksej Navalni v Rusiji žrtev napada s kemičnim živčnim strupom," so sklenili kanclerka in ministri, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert. "Nemška vlada najostreje obsoja ta napad," so dodali. Rusko vlado so pozvali, naj zadevo pojasni.

Pojasnila so zahtevali od ruskega veleposlanika v Nemčiji, ki ga je zunanje ministrstvo poklicalo na pogovor. "Znova smo ga vprašali, naj celovito in popolnoma transparentno razjasni okoliščine zastrupitve Alekseja Navalnega, ki je zdaj dokazana," je povedal Maas.

O rezultatih preiskave bodo nemške oblasti poročale tudi partnerjem v Evropski uniji in zvezi Nato. S partnerji se bodo posvetovali o primernem skupnem odzivu. Poleg tega bodo stopili v stik z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), še piše na strani nemške vlade.

Vodja organizacije Navalnega Ivan Ždanov je v odzivu na sporočilo nemške vlade dejal, da zastrupitev z novičokom kaže, da je lahko za to odgovorna zgolj ruska država. "Samo država (FSB, GRU) lahko uporablja novičok. Tu ni nobenega dvoma," je na Twitterju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal vodja organizacije za boj proti korupciji. FSB je ruska agencija za notranjo varnost, GRU pa vojaška obveščevalna agencija.

Zdravniki v bolnišnici Charite so ob tem sporočili, da je Navalni še vedno na intenzivni negi, pri dihanju pa potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Njegovo zdravstveno stanje se še naprej izboljšuje, a ostaja resno. "Razlog za izboljšanje je postopno obnavljanje aktivnosti holin esteraz," piše na spletni strani bolnišnice.

Dodali so, da bo okrevanje verjetno dolgotrajno, je pa še vedno prezgodaj za oceno, ali bi lahko imel dolgotrajne posledice zastrupitve.

Že pretekli teden so iz berlinske bolnišnice, kamor so Navalnega prepeljali 22. avgusta, sporočili, da klinične ugotovitve kažejo na zastrupitev Navalnega s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz. Tedaj še niso ugotovili, za katero snov gre.

Ruski zdravniki in oblasti že ves čas zanikajo, da bi bil ruski opozicijski politik zastrupljen. Trdijo, da je padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi.

Na zastrupitev pa so sumili privrženci Navalnega. Menijo, da je bil zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo.

Z živčnim strupom novičok, ki so ga našli v telesu Navalnega, je bil leta 2018 v britanskem Salisburyju zastrupljen tudi nekdanji ruski dvojni agent Sergej Skripal. Novičok so razvili v nekdanji Sovjetski zvezi, London pa krivi Moskvo, da je stala za to zastrupitvijo.

 
Komentarjev 6
  • mb 07:23 03.september 2020.

    neverjetno kako neumeni so Rusi ( Putin & co ). Najprej ćloveka zastrupijo z doklazljivom strupom ( ki ga imajo menda samo oni ), nato pa ga pošljejo na zdravljenje v Nemčijo. Prav neverjetno. Verjetno so jim že možgani odmrli ...prikaži veči od prvelike doze vodke. le kdo to verjame ( čeprav rusi niso angelčki )

  • Janez 06:55 03.september 2020.

    Ti Rusi kot slovanski narod imajo pomembno in mogočno zgodovino še posebej med 2. svet. vojno, to je narod ki ga je treba spoštovati. Pa vendar je zastrupljanje svoje politične opozicije podlo in nevredno dejanje. Verjamem, da to počnejo, ker ...prikaži večer so jim dokazali. Tudi avion s civilisti nad Ukraino so sklatili dol in umrlo je veliko nedolžnih ljudi. To vse pa kaže, da počnejo tudi umazane stvari, ki so nevredne njihovega naroda.

  • mph 21:35 02.september 2020.

    Ti Rusi pa so res malo zmešani, da uporabljajo edini strup, ki ga je možno "uradno" povezat z njimi. :-)