Slovenija
5 ogledov

Znanost in umetnost z roko v roki

Na razširjenem Pipistrelovem objektu je nameščena ena od največjih sončnih elekt Žurnal24 main
Pipistrel. Ajdovski netopir odprt tudi za kulturno-umetniške in medijske dogodke.

“Znanost brez umetnosti je suhoparna.Umetnost, ki ni podprta z znanjem, pa je kaj hitro lahko sama sebi namen,” so v vabilu na današnje odprtje Vizionarne, večnamenskega prostora za kulturno-umetniške in medijske dogodke, zapisali v ajdovskem podjetju Pipistrel. V njej bodo prirejali razstave, znanstvene in literarne večere ter manjše komorne koncerte.

Najbolj ekološka zgradba
Vizionarna bo zaživela v Pipistrelovem razvojnem in raziskovalnem inštitutu. Ta pod eno streho združuje laboratorij za aplikativno tehnologijo in raziskave, razvojni oddelek ter predavalnice za sodelovanje in izmenjavo znanja z univerzami.

Investicija v objekt, ki uporablja najnovejše tehnologije s področja varovanja okolja in racionalne rabe energije, je znašala 2,5 milijona evrov. Na strehi ima eno izmed največjih sončnih elektrarn v Sloveniji in je energetsko popolnoma samozadosten.

Zgodba o uspehu
“Prvih deset let smo delali samo motorne zmaje. Naredili smo jih okrog 500. Potem smo začeli izdelovati tudi dvosedežna motorna in jadralna ultralahka letala. Zdaj jih naredimo približno sedem na mesec. Skupno smo jih naredili okrog 300 iz družine Sinus in Virus ter 50 iz družine Taurus,” je včeraj povedala Taja Boscarol, ki je v družbi odgovorna za stike z javnostmi.

Podjetje je leta 1987 ustanovil Ivo Boscarol. Danes je Pipistrel, ki zaposluje okrog 50 ljudi, vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motornih in jadralnih letal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.