Slovenija
11 ogledov

Znanost na enem spletnem mestu

Upodobitev poskusa transfuzije krvi iz živali na človeka, slika iz okoli 1750. ( Žurnal24 main
Poslej se je mogoče na enem spletnem mestu podučiti, kako so v 17. stoletju izvajali poskus umetnega dihanja na psih ali o znanstveni podlagi nadarjenosti Mozarta.

Britanska akademija za znanost Royal Society je ob 350. obletnici delovanja ponudila interaktivni vpogled v nekatera najbolj zanimiva znanstvena odkritja in polemike, ki imajo velik vpliv na kasnejši razvoj znanosti.

60 prelomnih dogodkov v britanski znanosti si lahko v originalnih dokumentih kdorkoli ogleda na spletni strani projekta Trailblazing. Med njimi je tudi razprava Stephena Hawkinga o črnih luknjah, Newtonovo razkritje, kako bela svetloba nastane iz kombinacije vseh ostalih, skoraj usoden poskus Benjamina Franklina, ki je skušal dokazati električni naboj v streli s pomočjo papirnatega zmaja in drugi.

ZANIMIVI ZNANSTVENI IZSLEDKI:
- Leta 1666 je Robert Boyle opravil transfuzijo krvi med dvema psoma. Njegovo delo razumevanja krvnega obtoka je nadaljeval Richard Lower, ki je poskušal s transfuzijami krvi med ljudmi, a so se mnoge končale tragično. Šele čez 200 let je razkritje krvnih skupin omogočilo danes rutinsko transfuzijo krvi.

- Leta 1667 je Robert Hooke demonstriral, kako lahko psa več ur ohranjamo pri življenju s pomočjo vpihovanja zraku v pljuča prek mehu in odprtega sapnika. Predhdonik modernih respiratorjev.

- Benjamin Franklin je leta 1750, ko je bila večina ljudi prepričanih, da so strele delo nadnaravnih sil, dokazal, da gre za nakopičeno električno energijo in da jo je mogoče s pomočjo papirnatega zmaja in kovinske konice celo pritegniti. Poskus je čudežno preživel.

- Osemletni Wolfgang Amadeus Mozart je bil s svojim glasbnim znanjem med obiskom v Londonu leta 1770 senzacija. Da bi ovrgli sume, da gre za prevaranta, je moral opraviti več zahtevnih glasbenih testov, ki jih je z lahkoto opravil. Fant se kljub neverjetnemu daru ne obnaša nič kaj drugače kot drugi njegovi vrstniki, igranje z mačko mu še vedno pomeni več od čembala, se glasi ugotovitev.

- Leta 1788 si je Edward Jenner, ki je kasneje razvil cepivo proti kozam, slavo zagotovil z ugotovitvijo, da mlade kukavice, izvaljene iz podtaknjenih jajc, iz gnezd pomečejo preostale ptiče. Šele v 20. stoletju so to trditev potrdili s pomočjo kamere.

- Leta 1800 je Alessandro Volta razvil prvo električno baterijo.

- po iznajdbi Wattovega parnega stroja leta 1765 in razvojem železnice se je pojavila potreba po novih, močnih mostovih. Leta 1826 je matematik Davies Gilbert dal visečim mostovom videz in trdnost, kot jih imajo še danes.

- James Clerk Maxwell je leta 1864 razkril teorijo o elektromagnetizmu, kar je odprlo vrata silovitemu napredku pri uporabi elektrike.

- Leta 1891 je bilo dokazano, da so prstni odtisi vsakega človeka edinstveni.

- Leta 1940 je Howard Florey omogočil  penicilin, ki ga je desetletje prej odkril Alexander Fleming,

- Leta 1954 sta James Watson in Francis Crick odkrila DNK.

- Leta 1965 je bilo dokazano, da sta bili Južna Amerika in Afrika nekoč povezani.

- Leta 1980 je Ellen Hildreth razkril, da človeški spomin deluje na podlagi prepoznavanja robov in razlik v svetlobi. Odkritje je omogočilo razvoj robotov, ki lahko "vidijo" in prepoznavajo objekte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.