Slovenija
8 ogledov

Znanost na Prešercu

Znanstival poučno prikaže stvari, ki se jih učimo preko formul in enačb, je pove Žurnal24 main
Na Prešernovem trgu se je odvil znanstveni spektakel.

Znanstival dogodivščin je od četrtka do nedelje ponujal množico znanstvenih šovov in eksperimentiranja. V soboto so organizatorji iz Hiše eksperimentov pripravili spektakel, sprehod po kadi, polni nenewtonske tekočine, pripravljeni iz mešanice škroba in vode.

Če se ustavimo, potonemo
Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov, je pojasnil, da mora biti razmerje ravno pravo, kakšno, naj poskusi vsak sam: ''Če tečemo po njej, je trda, če se ustavimo, potonemo.'' V teku se je preizkusil tudi Janez Potočnik, evropski komisar za znanost in raziskave, ki je poudaril pomen spodbujanja učenja z eksperimentiranjem: ''Tak dogodek privabi veliko tistih, ki so radovedni in želijo radovedni tudi ostati.''

Znanstveno pa je bilo tudi na drugem koncu Ljubljane, v Železniškem muzeju, kjer je Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFAS) v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije že petič pripravilo verižni eksperiment. Kar 29 naprav so povezali v verigo, kot so pojasnili v DMFAS, pa je bila naprava dolga več kot 40 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.