Slovenija
15 ogledov

Znanost, nekaj, kar počnemo vsak dan

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
"Mladim želimo pokazati, da znanost ni samo tisto, s čimer se ukvarjajo znanstveniki, ampak je lahko tudi nekaj, kar mi vsi počnemo vsak dan," pravi Vaupotič.
23. leto zapored poteka tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike, ki se bo letos odvijalo od 23. do 28. septembra 2011 v Helsinkih na Finskem. Tekmovanje poteka v obliki predstavitve najboljših znanstvenih dosežkov mladih evropskih študentov. Tekmovanje je tudi priložnost za študente, da se na evropski ravni pomerijo s svojimi najboljšimi vrstniki. (Vir: www.mladi.si)

Tema letošnjega evropskega dne znanosti za mladino je kemija, saj v letu 2011 v spomin na znanstvenico Marie Curie, ki je pred sto leti prejela Nobelovo nagrado za kemijo, praznujemo Mednarodno leto kemije.

"Z evropskim dnem znanosti za mladino želimo mladim pokazati, da znanost ni samo tisto, s čimer se ukvarjajo znanstveniki, ampak je lahko tudi nekaj, kar mi vsi počnemo vsak dan. Znanost je lahko tudi privlačna, zabavna in uporabna. Mlade želimo tako skozi številne dejavnosti, ki jih pripravljamo, navdušiti predvsem za naravoslovje in tehniko ter jih spodbuditi k temu, da se tudi sami lotijo raziskovalnih nalog," je za zurnal24.si povedal Mirko Vaupotič iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Mlade spodbujajo predvsem k raziskovanju in iskanju rešitev konkretnih problemov. Tudi z možnostjo, da se ta rešitev udejanji, če je to mogoče, pravi Vaupotič in dodaja, da je "interes mladih odvisen od tega, na kakšen način znamo mladim znanost približati. Še vedno vse prevečkrat naravoslovno-tehnična področja znanosti prikazujemo kot nekaj zelo zapletenega".

Raziskava Eurobarometer je pokazala, da imajo mladi Evropejci, stari med 15 in 25 let, po eni strani do znanosti in tehnologije pozitiven odnos, saj se jih 82 % strinja, da prinaša več koristi kot škode. Po drugi strani je več kot 50 % dejalo, da sami ne razmišljajo o študiju znanosti ali tehničnih ved.
Evropski mladinski portal

Sodelujejo tudi šole
Mlade poskušajo za znanost navduševati vse leto.  "Eden izmed interesov ob evropskem dnevu znanosti za mladino je navduševanje mladih za naravoslovje in tehniko, kot tudi spodbujanje k vpisu na fakultete v tej smeri. V ta namen, zaradi primanjkovanja strokovnjakov na tem področju, sodelujemo tudi z različnimi fakultetatmi," je povedal Mirko Vaupotič.

Ker so izobraževalne ustanove ene izmed najpomebnejših dejavnikov, ki lahko znanost približajo mladim, so letos na Zvezi za tehnično kulturo Slovenije pozvali tudi njih, naj na današnji dan pripravijo  preproste, zanimive delavnice, s katerimi bi mladim približali kemijo. Odziv je bil dober, sodelovanju so se pridružile tudi različne organizacije, med drugim Znanstvena fundacija Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.