Slovenija
37 ogledov

Znašel se je v novi sodni preiskavi

Janez Janša Saša Despot
Sodišče je zoper šefa SDS sprožilo novo sodno preiskavo. Ustavni sodniki bodo o njegovem poslanskem mandatu razpravljali še prihodnji teden. SDS: nova zloraba institucij pravne države v politične namene.

Ustavni sodniki danes še niso sprejeli odločitve glede mandata Janeza Janše. Ponovno bodo o zadevi razpravljali prihodnji teden. 

Janezu Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Preko odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri predlaga tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje mandata.

Predalič bi prevzel mandat, ampak ...

Janšo bi moral na poslanski funkciji naslediti Božo Predalič, ki pa je Državno volilno komisijo obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču. To pa le v primeru, da bo odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče.

Pritožbo na ustavno sodišče zaradi odvzema mandata Janši je sicer nedavno vložila tudi skupina volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje.

Janša v novi preiskavi zaradi miškulanc pri preprodaji zemljišča

Sodišče je medtem zoper Janšo uvedlo novo sodno preiskavo, tokrat v primeru Trenta, piše današnji Dnevnik. Poleg Janše preiskujejo tudi nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja.

Janša, Kastelic in Gantar so osumljeni zlorabe položaja ali pravic. Zgodba sega v marec 2005, ko je Kasteličev Imos za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) prodal trisobno stanovanje takratnemu predsedniku vlade Janši. Do dela kupnine naj bi Janša prišel tako, da je Eurogradnjam, ki jih je zastopal Gantar, na sumljiv način prodal svoje parcele v Trenti.

Po pogodbi iz julija 2005 je bilo Janševo zemljišče prodano za 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov), torej 8,5 evra za kvadratni meter, čeprav je bila dejanska vrednost zemljišča bistveno nižja. Na zemljišču je prepovedana gradnja, saj je del Triglavskega narodnega parka.

Leta 1992 je Janša, takrat je bil obrambni minister, nepremičnino kupil za 1,1 milijona tolarjev (4590 evrov), Gurs pa jih je lani ovrednotil na 21.600 evrov.

Janša naj bi h kaznivemu dejanju zlorabe položaja ali pravic odločilno prispeval s tem, da je denar, ki ga je dobil od Eurogradenj, nakazal Imosu kot del kupnine za stanovanje. Gantar je dal na razpolago račun Eurogradenj, na katerega so bila nakazana Imosova sredstva za nakup Janševih nepremičnin.

Denar je nato nakazal na Janšev račun, Imosu pa parcele prodal za nesorazmerno visoko kupnino. Tako naj bi Janša, Kastelic in Gantar skupaj prikrili neposredno povezavo med Janševim nakupom Imosovega stanovanja in Imosovim nakupom Janševih nepremičnin, katerih nesorazmerna vrednost se je nato vštela v kupnino za stanovanje.

SDS: Nova zloraba 

Janševa stranka glede domnevno spornih Janševih poslov izpostavlja, da gre za nov primer zlorabe institucij pravne države v politične namene. "Spornost prodaje je dokazano popolnoma iz trte zvita. Državni organi so poslovali z Imosom v času vseh vlad, tako kot z ostalimi gradbenimi podjetji, kadar so dobivala posle na razpisih,” poudarjajo iz SDS.

Po mnenju stranke se pri poskusu odvzema poslanskega mandata Janši očitno zapleta. "Zaradi bojazni, da bi ustavno sodišče ugodilo pritožbi in bi se Janša lahko ponovno vrnil v poslanske klopi, je treba zdaj hitro instrumentalizirati in iz naftalina potegniti že neštetokrat demantirano in prežvečeno zgodbo o nakupu zemljišča v Trenti," so še zapisali.

Komentarjev 53
  • Xerxes 22:23 13.november 2014.

    A se lahko že nehamo pogovarjati o zaporniku, ki tožari vse ki mu niso po volji, potem pa zbira denar od svojih vernikov. O obskurnem politikantu, ki obtožuje druge vsega, kar je zakrivil sam. Mediji bi zapornika morali pustiti v ...prikaži več zaporu, ne pa da mu vztrajno odstopajo prostor. Naj dokaze nedolžnost. Samo kaj ko vedno znova padajo okostnjaki iz omar...

  • mph 18:41 13.november 2014.

    Škoda, ker ni možno potovanje nazaj v čas, sem prepričan, da bi se lahko vrnili z dokazi za vsaj 20 do 30 obtožb in dosmrtno ječo.

  • h3o 17:58 13.november 2014.

    če bi dajali 25 eur vsakemu vsakič, bi jih videli veliko več, torej si ti kar izmišljuješ