Slovenija
9742 ogledov

Podražitev: Toliko višje bodo po novem položnice za vodo in odvoz smeti

Zoran Janković Anže Petkovšek Štab Zorana Jankovića na Dvornem trgu
V Ljubljani in okoliških občinah bodo od 1. marca dražje položnice za oskrbo s pitno vodo, ravnanje z odpadno vodo in ravnanje s komunalnimi odpadki.

Položnice za pitno vodo ter ravnanje z odpadno vodo bodo višje za od 6,6 odstotka do 6,8 odstotka. "To pomeni, da bo položnica višja za 2,5 do 5 evrov," je povedal direktor Voka Snaga David Polutnik.

Za uporabnike, ki živijo v večstanovanjskem objektu, se bo skupni znesek na položnici povišal za 1,28 evra na 20,76 evra.
Za uporabnike objektov z malimi komunalnimi čistilnimi napravami se bo znesek povišal za 3,54 na 27,48 evra, za uporabnike objektov z obstoječimi greznicami pa za 3,53 evra na 33,66 evra.
Za uporabnike objektov z malimi komunalnimi čistilnimi napravami se bo znesek povišal za 3,54 na 27,48 evra, za uporabnike objektov z obstoječimi greznicami pa za 3,53 evra na 33,66 evra.

Dražji tudi odvoz smeti

Storitve ravnanja s komunalnimi odpadki se bodo za občane medtem podražile za 6,6 do 7,6 odstotka. Stroški odvoza odpadkov na tri tedne v enostanovanjskem objektu se bodo s sedanjih 14,97 evra zvišali na 15,95 evra. Stroški odvoza enkrat na teden v večstanovanjskem objektu pa se bodo na osebo s sedanjih 6,63 zvišali na 7,13 evra. Uporabniki bodo izračune po spremenjenih cenah prejeli na položnicah v mesecu aprilu.

Podjetnikom bodo na deponiji zaračunavali

Velike spremembe pri nekomunalnih odpadkih bodo doletele zasebna podjetja, ki opravljajo gradbena dela, predvsem prenove. "Za same občane se ne spreminja nič, še vedno bodo lahko na deponijo odpeljali nekumonalne in nevarne odpadke brezplačno," ob tem poudarja Polutnik. 

"Nekatera podjetja so izkoriščala to brezplačnost in tako smo iz tri tisoč prišli na 18 ton odpadkov na deponiji. Zasebna podjetja so vozila tja gradbene odpadke iz širše okolice Ljubljane," pravi Polutnik. Ob tem opozarja, da so zasebna izkoriščala plačljivo možnost odlaganja odpadkov. Čeprav so to storitev dobili brezplačno, so jo stranki zaračunali.

Od samostojnih podjetnikov in pravnih oseb bodo na deponiji brez plačila sprejemali le gradbene odpadke (mešanico betona, opeke, ploščic in keramike) brez nečistoč, ki jih bodo uporabniki pripeljali v Zbirni center Barje z osebnim vozilom ali z enoosno prikolico. Podjetnike, ki bodo na deponijo pripeljali odpadni material v kombiju ali tovornjaku, bodo odslej napotili na tehtanje in prevzem odpadkov zaračunali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • andrija 03:48 28.februar 2024.

    zato pa bratuškova veselo podpisuje anekse za obnovo železniških postaj

  • andrija 03:45 28.februar 2024.

    cene elektrike pa višje od borznih rekordov

  • Plavi-mil 17:29 27.februar 2024.

    Dragi sodržavljani, od danes naprej ne ločujem več plastike, stekla in papirja, zakaj bi ga, ne nič več. Kamioni snage pridno vozijo, kar mi ovce ločujemo tudi pridno prodajajo za svoj žep, nam pa dražijo odvoz smeti , ne nič ...prikaži večne nič več. vsi bi se morali upreti in nehati ločevati, mi nimamo nič, Snaga pa ima, prodaja in nam še draži.