Slovenija
59 ogledov

Znebili so se predstavnika sindikata

Črt Jereb Skrt Facebook
Sindikat vojakov: Našega člana so neutemeljeno odpustili. Ministrstvo za obrambo: Ne drži, imeli smo upravičene razloge za nepodaljšanje pogodbe.

Predstavniki obrambnega ministrstva in Sindikata vojakov Slovenije (SVS) so se spet znašli na ločenih bregovih. Tokrat so se zapletli glede odpovedi delovnega razmerja pravniku SVS, Črtu Jerebu Skrtu.

Tudi predsedniku sindikalno delo spremenili v dopust

"Ministrstvo se dve leti in pol ne pogovarja s sindikatom! Predsednik organa in sindikat sta se zato dogovorila o načinu dela za sindikat. Glede na to, da se Mors sploh ni želel pogovarjati, smo ga mi obveščali o Črtovih odsotnostih. Ko sva bila recimo dva dni skupaj na Hrvaškem v okviru EUROMIL-a (European Organisation of Military Associations), so tudi meni stornirali sindikalno delo, ki sem ga napisal na list za odobritev. Pred 14. pa so dobili nalogo, da morajo to spremeniti nazaj na sindikalno delo! Takrat so mi brez utemeljitev sindikalno delo spremenili v dopust," nam je dejal Gvido Novak, predsednik SVS.
Pravi, da je Jereb Skrt le uveljavljal pravico po pogodbi, da sindikat deluje v okviru konfederacije, in čeprav je bil izvoljen kot sindikalni zaupnik, ga Mors ni priznal; celo nasprotno, rekli so mu, da mu morajo oni podeliti naziv.

Dopust za zastopanje

Navedbe predstavnikov SVS ne držijo, vztrajajo na Morsu. Jereb Skrt, ki je uspešno zagovarjal več pripadnikov vojske in dosegel zaustavitve disciplinskih postopkov zoper njih, je imel pogodbo sklenjeno do 22. januarja 2012. Pred iztekom pogodbe je prejel obvestilo, da mu le-te ne bodo podaljšali. Med drugim so od njega, kot smo izvedeli, zahtevali, da za opravljanje funkcije sindikalnega zaupnika v času zastopanja pripadnikov vojske v raznih postopkih porabi svoj dopust.

"Šlo je za odločitev o nepodaljšanju pogodbe"

V pogodbi o zaposlitvi je bilo določeno, da se pogodba lahko podaljšuje za enako obdobje, vendar ne dlje kot do 45. leta pripadnika. "Citirana pogodba o zaposlitvi je bila sklenjena za določen čas, zato je bil pripadnik skladno s prvim odstavkom 61. člena ZSSloV 14. decembra 2011 obveščen, da z njim pogodba o zaposlitvi ne bo podaljšana in mu bo 22. januarja 2012 prenehalo delovno razmerje. Sindikat je predlagal, da se ponovno preuči namera delodajalca o odpovedi delovnega razmerja, čeprav ni šlo za odpoved, temveč za odločitev delodajalca o nepodaljšanju pogodbe o zaposlitvi," pravijo na ministrstvu.

Mors: Kršil je svoje obveznosti

Dodajajo, da ga je novembra pripadnik bataljona v razgovoru obvestil, da ne bo predlagal podaljšanja pogodbe o zaposlitvi, ob tem pa mu je navedel razloge za svojo odločitev. "V enoti, v kateri je pripadnik opravljal vojaške naloge, je bilo ugotovljeno, da je pripadnik novembra in decembra večkrat kršil svoje delovne obveznosti, saj ni prihajal na delo, svoje odsotnosti pa ni z ničemer opravičil," pravijo. Dodajajo, da je bil o ugotovljenih kršitvah večkrat opozorjen, prav tako pa tudi o posledicah. Obveznosti je po njihovem večkrat opustil, razlog za nepodaljšanje pogodbe o zaposlitvi pa ni bil njegovo sindikalno delovanje, temveč nespoštovanje pogodbenih in zakonskih obveznosti.

Več podrobnosti o tem primeru bomo predstavili v jutrišnjem Žurnalu24.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.