Slovenija
17 ogledov

Znebite se švicarjev

Čeprav KBC v svojih poljskih enotah množično odpušča, podoben ukrep v NLB ne gro Žurnal24 main
Banke zvišujejo pribitke. Pri najemanju posojila si izborite čim nižjega, saj je za časa odplačevanja posojila nespremenljiv.
 

Posojila odplačujemo (skoraj) kot pred krizo

V vseh treh omenjenih bankah (Banka Koper, NKBM in NLB) pravijo, da večjih zamud in izterjav pri odplačevanju posojil v tem času niso zasledili. Le v UniCredit banki so potrdili, da se je število zamud pri plačevanju obrokov rahlo povečalo. Pri mariborski banki še dodajajo, da že ob sami odobritvi posojil posvečajo veliko pozornosti temu, da so obveznosti iz naslova posojila najbolje usklajena s plačilnimi sposobnostmi posojilojemalcev.

“Glede na to, da je razlika med vrednostjo liborja in euriborja višja, kot je razlika med pribitki, je posojilo v švicarskih frankih še vedno cenejše,” pravijo na Banki Koper. A hkrati opozarjajo na valutno in obrestno tveganje, enako tudi pri NKBM. Največja slovenska banka NLB pa je predvsem zaradi spremembe tečaja iz ponudbe že novembra umaknila posojila v švicarskih frankih.

Euribor se bo bolj znižal
“Zniževanje referenčne obrestne mere euriborja v primerjavi z liborjem bo v prihodnjem letu verjetno občutnejše, saj so obrestne mere v evroobmočju trenutno precej višje kot v Švici,” ocenjujejo pri NLB.

Zakaj višji pribitki
Posebne povezave med višanjem pribitkov, ko se viša euribor, ni, pravijo v bankah. “Pribitek je odvisen predvsem od cene virov, ki jih potrebujejo banke,” trdijo na Banki Koper in dodajajo, da se glede na finančni položaj pribitek na ceno virov zvišuje, zato banke zvišujejo pribitke na posojila. Na UniCredit banki jih dopolnjujejo, da se dobički bank s tem ne povečujejo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.