Slovenija
5431 ogledov

Znesek na položnici bo višji

položnica UPN QR koda Saša Despot
Položnice bo višja že junija. Potem ko so bili Mariborčani marca soočeni z višjimi cenami večine komunalnih storitev, jih zdaj čaka še podražitev ravnanja z odpadnim blatom.

Mariborski mestni svetniki bodo o podražitvi odločali na seji v četrtek, ko bodo dobili na mizo med drugim tudi revizijsko poročilo o investiciji v sortirnico odpadkov, ki se je izkazala za dražjo od napovedi.

Do znatne podražitve ravnanja z odpadnim blatom iz čistilne naprave prihaja predvsem zaradi zapiranja meja Madžarske, kamor so odvažali blato tudi iz Maribora. V zadnjih letih to nalogo opravlja podjetje Surovina, ki je bila edina prijavljena tudi na zadnjem razpisu, a tokrat z mnogo višjo ceno. Namesto dosedanjih 57 evrov na tono blata je predlagala 220 evrov.

Po pogajanjih so dosegli ceno 169 evrov na tono. To pomeni, da se bo v Mestni občini Maribor (MOM) in drugih občinah, ki so priključene na mariborsko centralno čistilno napravo, povišala cena za končnega odjemalca, torej občana, za več kot trikrat. Položnica za odvoz blata bi se tako z junijem za povprečno gospodinjstvo zvišala za tri in pol evra.

Podražitev je neizbežna

Direktor Energetike Maribor Alan Perc je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je podražitev neizbežna, v primeru, da mestni svetniki v četrtek ne potrdijo te cene, pa bi lahko bila še višja. Dlje ko se čaka s potrditvijo nove cene, več blata se bo namreč kopičilo na začasni deponiji v Dogošah in dražji bo njegov odvoz.

Predlagana cena je po besedah Perca in župana Saše Arsenoviča ugodna glede na razmere na trgu. "Tega si ni izmislila ne Energetika ne MOM, ampak je to trg," je dejal župan.

Maribor | Avtor: Epa Epa

Investicija stala tri milijone več

Mestni svetniki bodo obravnavali tudi revizijsko poročilo o investiciji v sortirnico odpadkov, ki jo je komunalno podjetje Snaga zagnalo pred dvema letoma. Revizor po poročanju časnika Večer prihaja do skoraj identičnih ugotovitev kot nadzorni odbor občine, ki je ugotovil, da je Snaga leta 2014 podpisala pogodbo z izvajalcem gradnje, ne da bi mestni svet prej obravnaval investicijski program in ne da bi imela zagotovljen denar za financiranje investicije. V stroške investicije namenoma ni vključila stroškov investicijskega vzdrževanja sortirnice in načrtovanja projekta, s čimer je prikazala nižjo vrednost investicije za skoraj štiri milijone evrov. Investicija v sortirnico tako na koncu ni stala 14,5 milijona evrov, ampak 17,7 milijona evrov, piše Večer.

Razprava o revizijskem poročilu bo po napovedih zaprta za javnost, kar je zmotilo številne svetniške skupine. Župan Arsenovič odgovarja, da na tem vztraja izvajalec, osebno pa tudi on meni, da bi morala biti obravnava te točke odprta za javnost.

Investicija v sortirnico je bila izvedena v času, ko je občino vodil njegov predhodnik Andrej Fištravec. Arsenovič meni, da je bila odločitev za gradnjo takšne naprave pravilna, če so bile pri izvedbi investicije nepravilnosti, pa bodo morali presoditi organi pregona.

V četrtek se bodo mestni svetniki prvič po treh mesecih spet sestali v živo, medtem pa so na štirih dopisnih sejah sprejemali le najnujnejše zadeve. Vmes je prišlo do določenih premestitev znotraj mestnega sveta. Med drugim je razpadla svetniška skupina nekdanjega župana Fištravca. Eden od njenih predstavnikov Alen Filipovič se je preselil k SDS, Miha Recek in Zdenka Križanič pa k Listi kolesarjev in pešcev. Slednja je tako postala tretja najmočnejša politična skupina v mariborskem mestnem svetu, oster kritik Arsenoviča Recek pa del Arsenovičeve koalicije.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.