Slovenija
348 ogledov

Zneski za nakup šolskih potrebščin od šole do šole zelo različni

papirnica zvezki šolske potrebščine Profimedia
Različne šole zahtevajo različne potrebščine za šolo.

"Vsa gradiva, tako učbeniki in delovni zvezki, so za učence prvega triletja brezplačni, saj te dobijo v šolah. Glede na to, da so seznami od šole do šole različni, so posledično tudi zneski za nakup potrebščin, ki jih otroci potrebujejo, zelo različni," pravijo v Mladinski knjigi.

Šole predpišejo denimo komplet barvic, ki pa se na trgu dobijo v različnih izvedbah in po različnih cenah: odvisno od kakovosti, proizvajalca in cen, ki jih ima določen prodajalec.

Za prvošolca okoli 60 evrov, za devetošolca 150

Po podatkih Mladinske knjige za šolske potrebščine prvošolca starši odštejejo okoli 60 evrov, v kar pa ni všteta šolska torba. Cene teh se gibljejo med 80 in 250 evrov, s tem, da najdražja, ki je običajno kakovostnejša, vključuje dve peresnici in vrečko za čevlje.

Povprečen strošek staršev devetošolca pa znaša okoli 150 evrov, od tega gre 100 evrov za delovne zvezke in okoli 50 evrov za nakup šolskih potrebščin. Učbenike si učenci lahko sicer brezplačno izposodijo iz šolskih skladov.

Seznami učbenikov in delovnih zvezkov se razlikujejo ne le od šole do šole, ampak lahko tudi od razreda do razreda. Izbira je v domeni šol oziroma učiteljev in ravnateljev, izbiro delovnih zvezkov pa potrdijo tudi sveti staršev.

Število prošenje se je podvojilo

Da bi olajšale finančno breme pred začetkom šolskega leta, družinam v socialni stiski pomagajo tudi dobrodelne organizacije z različnimi akcijami. "Povpraševanje po pomoči je vsako leto večje, letos se je število prošenj za humanitarno pomoč na našem programu v primerjavi z letom prej podvojilo. Pri tem ugotavljamo, da je večji del staršev, ki iščejo pomoč, zaposlenih z nizkimi dohodki, ki jim onemogočajo dostojno preživetje," pravijo pri humanitarnem programu Veriga dobrih ljudi, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

Na Karitasu začenjajo zbirati materialno in finančno pomoč že v maju z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo. Z akcijo običajno zberejo med 150.000 in 180.000 evrov in tudi letos upajo, da bodo zbrali sredstva v tem obsegu. "Zbiramo tudi zvezke po osnovnih šolah. Letos smo jih zbrali več kot 40.000. V teh dneh sodelavci Karitasa pomoč tudi že razdeljujejo v obliki paketov šolskih potrebščin ali bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin," pravi generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič. Skupaj na letni ravni zajamejo 12.000 socialno ogroženih otrok.

Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je v juniju začela zbirati šolske potrebščine in polniti program Polna šolska torba. "Do danes smo razdelili že 43.000 kosov šolskih potrebščin v 48 društev ZPM, ki jih bodo razdelila približno 3300 otrokom. Društva, ki so se prijavila v ta program, so letos prejela že okvirno 25.000 evrov za nakup delovnih zvezkov," je za STA pojasnila generalna sekretarka Breda Krašna. Nekaj društvom, ki bodo poskrbela za posamezne družine, so dali tudi vrednostne bone.

V tem tednu v ZPMS po njenih besedah pričakujejo še kar nekaj donacij od večjega števila podjetij. Ob tem je poudarila, da se je zbiranje šolskih potrebščin nekoliko zavleklo predvsem zaradi razmer, ki so nastale po avgustovski ujmi. "Kljub temu bodo otroci šolske potrebščine prejeli pravočasno, tudi na poplavljenih območjih," je dejala. Kot je spomnila, so prejeli večjo donacijo DZS, ki bo šla neposredno na poplavljena območja, kjer bodo društva ZPM poskrbela, da bodo šolske potrebščine razdeljene pravočasno.

Rdeči križ Slovenije pa bo tudi letos del sredstev, zbranih v tednu Rdečega križa, namenil za nakup šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin. Del sredstev zagotavljajo tudi območna združenja RKS, ki ob zaključku šolskega leta oz. čez poletne počitnice namenjajo pomoč v obliki šolskih potrebščin. Letos bodo pomagali prek 6000 otrokom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.