Slovenija
20 ogledov

Žnidaršič bo po novem šef

Franc %C5%BDnidar%C5%A1i%C4%8D Žurnal24 main
Franc Žnidaršič, Vili Rezman in Andrej Magajna že podali predlog za ustanovitev nove poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Trije poslanci, dva bivša člana Desus in Magajna, ki je iz SD odšel šele danes, so na predsednika državnega zbora Pavla Gantarja že naslovili predlog za ustanovitev poslanske skupine. Neuradno smo izvedeli, da so si razdelili tudi že funkcije v novi poslanski skupini. Ker ima kot bivši vodja poslanske skupine Desus z vodenjem izkušnje, bo to funkcijo prevzel Franc Žnidaršič. Danes je sicer povedal, da je za nepovezane poslance veliko lažje, če imajo poslansko skupino. Tako dobijo namreč tudi višjo minutažo v parlamentarni razpravi.

 

Kot smo prvi poročali včeraj, se je poslanec Andrej Magajna, sicer predsednik Krščanskih socialistov Slovenije, odločil zapustiti poslansko skupino Socialnih demokratov.

"Naveza Pahor - Gaspari me skrbi, ko gre za interese Slovenije," je poslanec  Magajna počasi na mizo zlagal karte svojega odhoda iz poslanske skupine SD. V Pahorja kot socialdemokrata dvomi, prepričan je, da sledi "neki politiki velesil in njihovih interesov. A tuj kapital rešuje sebe in svoje dobičke."

Nadaljuje: "Sem kristjan, v cerkev sem hodil tudi v času JLA, včasih skrivaj. A ne vem, zakaj se pa Pahor tako trudi za duhovno oskrbo." Pravi, da odločno nasprotuje vsem premierjevim potezam, s katerimi si želi odpreti vrata Vatikana. Sprašuje se, kako so bile financirane Stožice, marsikaj je o naši družbi povedala afera Baričevič, in pove: "Ko sem na poslanski skupini vprašal za Talum, sem ostal brez odgovora. Raziskovalni novinarji počnejo, kar bi morali organi pregona."

Odhaja tudi zaradi NLB, pravi, da je danes z razmerjem moči enako, kot je bilo v prvem sklicu, ko je je bil poslanec: "Zavezništvo v slabem." Čeprav ni član SD bo po njegovem "pri aferi Dimic stranka na težem preizkusu."

Kontič: Jaz ne grem
Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič ga je menda posvaril, "ostanimo skupaj," ko ni šlo, pa mu zaželel veliko sreče na samostojni poti. Magajna napoveduje: "Kontič bo verjetno kmalu odšel v svoje mesto, kjer je bil izvoljen za župana."

Kontič je to že demantiral, samo od 1. januarja ne bo več vodja poslanske skupine. Danes je Kontič še vseeno opravljal to delo in posebej zaščitil premierja Pahorja, ki ga je obiskal v poslanski skupini med Magajnovo tiskovno konferenco. Kontič je kritike na predsednikov račun zavrnil: "Borut Pahor je predsednik SD. Je predsednik, ki je to stranko iz opozicije popeljal v prvo koalicijsko stranko. Ne pristajam na to, da tisti, ki odide, tako govori o tistem, ki stranko vodi."

 

Ne dogaja se nič dramatičnega. V delu levice se oblikuje socialni radikalizem. Jaz pa radikalec, nikoli nisem bil. Težnje po radikalizaciji so prisotne ekstremno levo in desno. Ne želim, da bi mojo politiko morala podpirati ali radikalna levica ali radikalna desnica. Moja politika se bo na dolgi rok pokazala za pravo. Radikalizem nas bo vse pokopal. To kaže tudi 20. stoletje. Pri NLB smo se odločili kot dober gospodar in soglasno. To je najbolj gospodarna odločitev.
tako je Pahor pojasnil odhod Magajne in zavrnil, da bi se to zgodilo zaradi odločitve o NLB.

Magajna odhaja zaradi NLB?
Magajna odhaja iz poslanske skupine SD zaradi pomanjkanja strateših usmeritev vlade Boruta Pahorja, nam je danes pojasnil vir blizu poslancu.

Problem naj bi bil, da premier ne ve, "ali bi gasil ali strateško usmerjal krizo," Magajna pa naj bi pogrešal tudi konsenzualno usmeritev premierja. Kriza se poglablja, vlada pa rine v sanacije brez pravega cilja, nam je zaupal nekdo blizu Magajni.

Konkretno je trenutno na mizi privatizacija NLB, ob tem pa hkrati še sanacija. Čeprav ima banka za sedem milijard slabih naložb, ki so šle za tajkunske kredite, ne pa za dobre naložbe. V Magajnovih krogih so kritični tudi do zakona o malem delu saj je "hipokrizija, da pod isto streho vlada rine študente in breposelne in ne ustvarja delovnih mest z dodano vrednostjo."

Zakon o RTV je tako samo obrobna zadeva, da se je Magajna odločil Pahorja zapustiti, nam je dejal vir, čeprav je ogorčen, kako se ta vladna ekipa fokusira na nekatere ljudi z RTV.

Špekulacije brez osnov
Hkrati so se pojavljala tudi namigovanja, da mu bo sledila tudi poslanka Julijana Bizjak Magajna. Svoj odhod je v izjavi že zanikala: "Gre za špekulacije brez resne osnove. Delo v poslanski skupini SD nameravam torej nadaljevati," je zapisala. Poudarja, da je delo poslancev neodvisno od navodil političnih strank in neusklajenost glede nekaterih zakonov v poslanski skupini SD še ne pomeni, da bo poslanski klub zapustila.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je v izjavi za STA dejal, da Magajni "želi vse dobro na njegovi samostojni poti".

 

Poslanska skupina SD po odhodu Magajne šteje 28 članov, največja opozicijska, poslanska skupina, SDS pa 27 članov.

Podprl referendum o RTV
Magajna je prvo potezo kot samostojni poslanec pa je povlekel že včeraj, ko je skupaj s poslancema opozicijske SDS Aleksandrom Zornom in SNS Zmagom Jelinčičem Plemenitim podpisal zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma glede zakona o RTV.

 

Jurija presenetil in zmotil

Nekdanji poslanec SD Aurelio Juri pa je v odprtem pismu Magajni zapisal, da ga je ta njegova iniciativa "zelo presenetila in zmotila". Vlagatelji pobude za referendum nasprotujejo predlaganemu statusnemu položaju RTV in zaposlenih ter določilu, ki predvideva posebne oddaje za pripadnike narodnih skupnosti nekdanjih republik Jugoslavije.

"Ne razumem pa s strani krščanskega socialista, že po definiciji človeka strpnosti, humanosti in sožitja, da nasprotuješ uvedbi posebnih oddaj, oziroma programskih vsebin za pripadnike narodnih skupnosti nekdanjih republik SFRJ. Kaj takega od tebe ne bi pričakoval. Za nacionaliste, ki so v SNS in SDS, mi je to jasno,“ je med drugim zapisal Juri.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.