Slovenija
15 ogledov

Žnidaršič izstopil iz DeSUS-a

Franc Žnidaršič, eden od treh nepovezanih poslancev (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Franc Žnidaršič, ki je lani že izstopil iz poslanske skupine DeSUS, je sporočil, da nepreklicno izstopa tudi iz stranke.

"Bil je že skrajni čas, da izstopim, glede na to, kar se je v preteklosti dogajalo," nam je Franc Žnidaršič povedal po izstopu. "Ampak se s tem ne obremenjujem več, rad bi delal neodvisno od stranke." Na naše vprašanje, ali ustanavlja novo stranko, ki naj bi se imenovala Delavska upokojenska stranka (DSU), nam je Žnidaršič odgovoril: "Take stranke ne bo." Pojavile so se namreč govorice, da naj bi se z njo jeseni že pomeril na lokalnih volitvah, saj naj bi v Trebnjem, kjer je bil včasih zdravnik, kandidiral za župana. 

Svobodni poslanec
Na vprašanje, ali morda razmišlja o ustanovitvi kakšne druge stranke, pa je dejal: "Ta hip razmišljam različne stvari. Najprej je pomembno, da izstopim iz stranke, ki me ne potrebuje več. To je vse." Prav tako v tem trenutku ne razmišlja, da bi se povezal s katero od drugih strank, koalicijsko pogodbo pa bo, kot pravi, podpiral, če bodo argumenti kaj veljali. "To sva z Vilijem povedala že ob izstopu iz poslanske skupine. Glede tega sva svobodna."

Rezman: bil je že čas
Da izstop ni presenečenje, je v odzivu na Žnidaršičev odhod dejal tudi Vili Rezman. "On je bil ves čas kritik načina dela njegove stranke, ne pa programa. Ves čas je opozarjal na to, da se stranka, iz katere izstopa, ne zavzema dovolj za realizacijo tega programa," je dejal. Glede špekulacij, da Žnidaršič ustanavlja novo stranko, pa pravi, da nima informacij. Na vprašanje, ali bi se ji ob morebitni ustanovitvi pridružil, pa je dejal: "Kot veste, jaz v principu nisem strankarski človek. Že dolgo ne."

Erjavec mu želi srečo
Predsednik stranke Karel Erjavec je dejal, da Žnidaršičevo odločitev obžaluje. "To je njegova osebna odločitev. Očitno je, da se ne strinja s programom stranke, da se je tako odločil," je povedal. Glede ustanovitve nove stranke pa dejal: "Slišal sem govorice. Želim mu vso srečo."

Pahor ne komentira
Premier Borut Pahor izstopa Žnidaršiča iz DeSUS ni želel komentirati. Dejal je le: "Kot premier o izstopu nimam komentarja." Tako tudi ni jasno, ali bo Žnidaršič še naprej v parlamentu podpiral vladne predloge, kot jih je doslej, ko je bil koalicijski poslanec.

Dolgo odhajanje
O Žnidaršičevem odhodu iz DeSUS-a se ugiba že od velikega razkola v poslanski skupini lani pozimi, ki se je končalo z izstopom Žnidaršiča, ki je poslansko skupino DeSUS vodil, in Rezmana, ki sicer ni bil član stranke, iz poslanske skupine. Od tedaj delujeta kot nepovezana poslanca. V Žurnalu24 smo takrat poročali, da je Žnidaršiča v poslansko skupino klical celo bivši predsednik republike Milan Kučan. Kučan je takrat za revijo Reporter klic tudi potrdil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.