Slovenija
10 ogledov

Znižajte račune

Nasveti. Preprosto do manjših mesečnih stroškov.

 

2 hidroelektrarn moči 25 megavatov (kot tiste na Savi) ne bi potrebovali, če bi vsa Slovenija popolnoma izklapljala naprave, ugotavljajo strokovnjaki.

Ogrevanje in zračenje. Priporočena temperatura za prostor, v katerem bivamo, je od 19 do 20 stopinj Celzija. Z ogrevanjem stanovanja nad to temperaturo stroški za vsako stopinjo poskočijo za od šest do osem odstotkov. Poskrbite torej, da boste to temperaturo čim manj(krat) presegli. Ponoči moč gretja zmanjšajte, enako storite, če ste odsotni. Termostat takrat nastavite na 15 stopinj Celzija, svetujejo strokovnjaki. Stene se namreč ne smejo preveč ohladiti, sicer se ob vnovičnem ogrevanju poveča spet poraba. Zračite z na stežaj odprtimi okni in ne več kot 10 minut. Pozor! Da bi bila ponoči izguba energije manjša, spustite rolete.

Popoln izklop
Priporočilo
. Da naprave, ko jih ugasnemo, ne bi šle v stanje pripravljenosti, si je smiselno omisliti električni priključek, ki ima stikalo za popolno prekinitev električne energije. Možno je kupiti tudi take z daljinskimi upravljalniki (so bolj praktični, kot če je treba z roko seči za televizor).

Svetila. Povprečno število sijalk oziroma žarnic na stanovanje je v enodružinskih stavbah 18, v večstanovanjskih pa 13, ugotavljajo v raziskavi energetske učinkovitosti Slovenije. Najbolj se uporabljajo varčne in navadne žarnice. Izpostavimo podatek, da dobra petina gospodinjstev ob zapuščanju prostora ugasne luč le včasih, en odstotek pa nikoli. Ponazorimo, koliko to stane: če bi vso noč pustili prižgano stovatno žarnico, bi bil račun za elektriko vsak mesec višji za okoli tri evre.

Stanje pripravljenosti. Več kot desetina gospodinjstev računalnikov in televizorjev ne ugaša, kadar jih ne uporablja. Televizorji, zasloni, radii in druge naprave se ne ugasnejo tako rekoč nikoli (v stanju pripravljenosti še vedno porabljajo elektriko). Z izklapljanjem bi lahko račun znižali za okoli pet odstotkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.