Slovenija
23 ogledov

Znižali cene, da parkiranje po dvigu DDV ne bo dražje

slovenija 22.08.12, Zale, pokopalisce, vrocinski pogreb, drazji pogreb ob poznej Anže Petkovšek
Cene parkirnin v Ljubljani, pogrebnih in pokopaliških dejavnosti ter voženj z vzpenjačo bodo kljub dvigu DDV za uporabnike ostale enake, so na izredni seji ljubljanskega mestnega sveta potrdili svetniki.

Davek na dodano vrednost (DDV) se bo zvišal s 1. julijem, mestni svetniki Mestne občine Ljubljana (MOL) pa so na današnji seji potrdili znižanje cen vzpenjače, parkirnin in pogrebnin ter pokopaliških storitev tako, da bodo kljub višjemu DDV končne cene torej ostale nespremenjene.

Mojca Škrinjar iz svetniške skupine SDS je v razpravi na seji povedala, da je sama že dala pobudo, da bi se cene pokopaliških in pogrebnih dejavnosti znižale. Po njenih besedah je sicer dobrodošlo, da se končne cene ne bodo zvišale, omenjeno "znižanje cen" pa je le pesek v oči, ki ne bo bistveno vplival na stroške "vse siromašnejših meščanov", je opozorila.

Tudi avtobusni prevoz ne bo dražji

Breda Brezovar Papež iz svetniške skupine SD je sicer spremembe podprla, je pa opozorila, da bi v mestnem svetu želeli obravnavati tudi cenovno politiko javnih podjetij Vodovod-kanalizacija in Snaga. Za storitve teh podjetij so namreč v Javnem holdingu Ljubljana napovedali podražitve, prav tako pa se bodo za potrošnike zvišale končne cene ogrevanja in dobave plina javnega podjetja Energetike Ljubljana. Cene vozovnic za Ljubljanski potniški promet (LPP) se za uporabnike ne bodo spremenile, saj je DDV vključen v prodajno ceno.

"Brez skrbi, ta vlada ne bo kupovala patrij"

Na zvišanje cen je opozoril tudi mestni svetnik SDS Jernej Pavlin, ki je v razpravi županu Zoranu Jankoviću dejal, da so se svetniki na izredni seji sestali zato, da odpravljajo zgrešene ukrepe fiskalne politike njegove vlade. "Dvig DDV povzroča zmanjšanje standarda v Sloveniji in se tiče vseh," je dejal in dodal, da imajo tisti, ki so opozarjali, da se je treba prijeti za denarnice, še kako prav. Janković mu je na to trditev odgovoril, da naj ne skrbi, saj "ta vlada ne bo kupovala patrij".

S popusti do nižje cene

Po seji pa je Janković povedal, da bo svet ustanoviteljev javnih podjetij o novih cenah storitev Snage, Vodovoda-kanalizacije, LPP in Energetike Ljubljana odločal 4. julija. Pojasnil je, da se cene Snage in Vodovoda-kanalizacije usklajujejo z uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Janković je dodal še, da pri prodaji plina Energetika ponuja nekatere popuste, ki so višji kot povišanje davka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.