Slovenija
10 ogledov

Znižanja prinašajo tudi kršitelje

Trgovine razprodaja BOBO Žurnal24 main
Razprodaje slabše obiskane kot pred leti. Tržni inšpektorji imajo polne roke dela.

Razprodaje še trajajo, čeprav mnogi trgovci znajo povedati, da niso tako dobro obiskane kot pred leti. "Ko sem se sprehodila po največjem mariborskem nakupovalnem centru in središču mesta, sem ugotovila, da se večina sploh ne odloča več za razprodaje, ampak nas vabijo s popusti in znižanimi cenami. Prodajalka v trgovini s tekstilom mi je pojasnila, da se tako izogne prečrtavanju vseh cen na izdelkih, kaj ji je vzelo veliko časa," nas je obvestila bralka iz Maribora. Mnogi trgovci pa v tem času tudi kršijo zakonodajo. Zato imajo tržni inšpektorji še toliko več dela.

Inšpektorji na delo že prej
Že pred samimi razprodajami je tržni inšpektorat šel v poostren nadzor. Omenjena institucija namreč vsako leto nadzira razprodaje ter akcijske prodaje tekstilnega blaga in obutve oziroma spoštovanje zakonskih določil, ki urejajo to področje.

"Pravila glede razprodaj so popolnoma liberalizirana, saj lahko trgovci že pred uradnim začetkom sezonskih poletnih razprodaj, letos je to 11. julij, in v času razprodaj nudijo potrošnikom tudi popuste in vršijo druge pospeševalno-prodajne aktivnosti v skladu s svojo poslovno politiko. Trgovci tako običajno z začetkom poletnih počitnic začnejo s prodajo tekstilnih izdelkov in obutve po znižanih cenah, akcijske prodaje pa največkrat poimenujejo na način, ki vabi potrošnike v njihove prodajalne," so pojasnili na Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije.

Pregledali 110 trgovcev
Inšpektorji so nadzor prodaje tekstilnih izdelkov in obutve po znižanih cenah začeli že konec junija 2011 in ga nadaljujejo.

"Trenutno je na terenu približno 40 tržnih inšpektorjev, ki so do vključno včerajšnjega dne opravili kontrolne preglede pri 110 trgovcih (89 popustov, 21 razprodaj)," so še pojasnili na inšpektoratu. Še pred uradnim začetkom razprodaj so bile pri 18 trgovcih ugotovljene kršitve. Tako sta dva trgovca izvajala navidezno znižanje, kar pomeni, da sta tik pred uvedbo akcije zvišala cene izdelkov z namenom prikaza višjega odstotka popusta.

Največ kršiteljev v oglasu ni navedlo časovnega obdobja ugodnosti. Kazni za takšne kršitve so visoke, in sicer med tri tisoč in 40 tisoč evri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.