Slovenija
24 ogledov

Znižanje trošarin, vseeno podražitev

Cene goriv se bodo letos po napovedih še dvigale. (Foto: Foto BOBO) Žurnal24 main
Vlada je danes znižala trošarine na pogonska goriva. Kljub temu se bosta rahlo podražila 98-oktanski bencin in plinsko olje za ogrevanje.

Liter 98-oktanskega bencina se bo podražil in bo po polnoči stal 1,294 evra na liter, cena 95-oktanskega bencina ostaja nespremenjena.

Nespremenjena bo tudi cena plinskega olja za pogon, cena plinskega olja za ogrevanje pa se bo zvišala iz 0,821 na 0,850 evra na liter.

Enako kot do zdaj – 1,237 evra na liter – bo treba odšteti za dizelsko gorivo.

Cene dviguje okrevanje gospodarstva
"Če vlada ne bo znižala trošarin, se bo neosvinčeni 98-oktanski bencin podražil za 2,9 centa, 95-oktanski za 2,5 centa, dizelsko gorivo za 3,1 centa in ekstra lahko kurilno olje za 2,9 centa," nam je še pred odločitvijo vlade povedal Djani Brečevič, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji.

Na globalni dvig cene nafte so vplivali optimizem na borzah ter spodbudni makroekonomski podatki, ki nakazujejo gospodarsko okrevanje, pravi Brečevič.

Poleg tega dvig cen nafte zaradi vse večjih stroškov proizvodnje zahteva kartel Opec, še vedno pa cene dviguje tudi špekulativno trgovanje, pravi Brečevič. Pričakuje, da bodo cene zato še nekaj časa rasle in se že v kratkem povzpele čez sto dolarjev na sod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.