Slovenija
5 ogledov

Znižanju ne kaže dobro

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Nepravilno parkiranje. Opozicija napoveduje podporo znižanju globe z 200 na 80 evrov.

Mestni svetniki bodo znova presojali o 200 evrih kazni za nepravilno parkiranje na bankinah, površinah za kolesarje, avtobusnih postajah in javnih zelenih površinah. Po predlogu sprememb odloka o cestnoprometni ureditvi, ki ga je pripravil mestni odbor LDS, bi kazen za ta prekršek znižali na 80 evrov, kot to nalaga zakon o varnosti cestnega prometa. Menijo namreč, da konec leta spremenjen odlok ni v skladu s tem zakonom, saj za enake prekrške nalaga več kot enkrat višje globe. S sklicem marčevske seje so svoj predlog že predložili v obravnavo mestnim svetnikom.

"Prepričani smo, da bo Lista Zorana Jankovića glasovala proti, zato močno dvomim, da bo sprejet, a se nam zdi vseeno prav, da predlagamo spremembe," je dejal Jožef Kunič (LDS), ki je pripravil predlog. Ob tem, da bi mestni svet sam spremenil po mnenju LDS nezakonit odlok, Kunić meni, da bi lahko ukrepalo tudi ministrstvo za promet ali ustavno sodišče, če bi kdo sprožil presojo zakonitosti.

Pojasnilo h kazni
Dvesto evrov. Predsednik odbora za gospodarske javne službe in promet ter svetnik LZJ Andrej Rus je zagovornik ostrejših kazni za nepravilno parkiranje. Meni, da se bodo kazni lahko normalizirale, ko se bo uredilo tudi parkiranje voznikov, ki so velikokrat neobzirni. "Kazen mora biti sorazmerna s prekrškom. Če boš drastično motil javni prometni režim, boš drastično kaznovan," je poudaril.

Opozicija bo podprla
Dimitrij Kovačič (SDS) je dejal, da bodo predlog podprli in da so tudi oni že povedali, da mora zakon veljati za vse, ne glede na to, kje živijo oziroma kje storijo prekršek. "Za enak prekršek mora biti povsod enaka kazen," je poudaril. Ustavne presoje ne bodo sprožili, saj menijo, da jo mora sprožiti neposredno prizadeti, ki ima pravni interes – torej oglobljen meščan.

Tudi mestna svetnika NSi bosta predlog spremembe podprla, je dejal Franc Slak (NSi). Podpreti ga nameravata tudi Aleš Kardelj (DeSUS) in Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo). Za predlog se bodo izrekli tudi svetniki SD. Metka Tekavčič (SD) pa je dejala, da ne morejo pristati predvsem na to, da je mestni odlok neusklajen z zakonom. "Mislim, da je to popolnoma nesprejemljivo," je poudarila.

Da je mesto ministrstvo za promet že zaprosilo za mnenje o odloku, pa je vedel povedati Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije). Meni sicer, da so tudi drugje v tem odloku neskladnosti, ki bi jih ministrstvo moralo preveriti, ali bo spremembo podprl, pa še ni vedel. Janez Kopač, samostojni svetnik in član stranke Zares, pa je dejal, da se strinja, da je odlok treba popraviti, če je res neskladen z zakonom, vendar se bo o tem še posvetoval s pravniki: "So območja, kjer je potrebna višja kazen, in so območja, kjer prekršek ni tako hud."

Jankovićevi bodo proti
Mestni svetniki Liste Zorana Jankovića (LZJ), ki smo jih priklicali, pa predloga ne bodo podprli. Roman Jakič (LZJ) je dejal, da dvomi, da je odlok neskladen z zakonom; meni, da lahko lokalna skupnost kazni zaostri. Peter Vilfan (LZJ) s pobudo še ni bil seznanjen, trenutna kazen pa se mu zdi primerna.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.