Slovenija
24 ogledov

Znižati želijo funkcionarske plače

Vlada Dejan Mijović
Vlada bo danes predvidoma razpravljala o varčevalnih ukrepih ob rebalansu proračuna za letos. Predlagli naj bi tudi več ukrepov za zdravstvo.

Kot je Janša pojasnil med sredinim srečanjem s koalicijskimi poslanci, ki jim je predstavil nabor ukrepov, vlada pri predlaganju varčevalnih ukrepov izhaja iz stališča, da izbira prioritete in najprej poseže po tistem delu javne porabe, kjer gre za privilegije, funkcionarje in varčevanje pri sebi, zatem pa za tiste rezerve, ki obstajajo, vključno z javnimi naročili. Šele nato pridejo po njegovih besedah na vrsto ukrepi, ki so nekoliko težji.

Nujnost varčevanja ostaja

Kot kaže, soglasje o nujnosti varčevanja znotraj koalicije obstaja. Kot so po koncu sestanka, ki se je končal v poznih večernih urah, povedali predstavniki koalicijskih strank za STA, druge izbire, kot da posežejo po ostrih varčevalnih ukrepih, nimajo. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je ob tem izpostavil še potreben dogovor s socialnimi partnerji, pri čemer upa, da bodo vsak na svojem področju prevzeli svoj del odgovornosti v dobro te države.

Znižati želijo funkcionarske plače

Po neuradnih informacijah, ki so zaokrožile med sindikati in v javnosti, pa vlada med drugim razmišlja o dodatnem znižanju funkcionarskih plač za šest odstotkov, zmanjšanju privilegijev funkcionarjev ter dodatnih interventnih ukrepih na področju plač v javnem sektorju. Znižali bi tudi povračila stroškov v zvezi z delom in nekatere druge prejemke, denimo jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi in dnevnice za službena potovanja.

Zmanjšanje bolniške

Vlada naj bi po pisanju Financ predlagala tudi ukrepe za varčevanje v zdravstvu. Proračun naj ne bi prevzemal nekaterih izdatkov zdravstvene blagajne, kot je predlagal ZZZS , varčevali pa bi pri izvajalcih, dobaviteljih in bolnikih, in sicer že od maja naprej.

V oči najbolj bode znižanje bolniških nadomestil nad 30 dni za deset odstotnih točk (zaradi bolezni na 80 odstotkov osnove oziroma plače, zaradi nege otroka na 70, zaradi poškodb pri delu na 90 odstotkov), ter znižanje porodniškega nadomestila.

 

Komentarjev 1
  • tralala 07:53 22.marec 2012.

    Nisem volil teh volov!