Slovenija
22 ogledov

Znova na pravo pot

Izdelovanje dekoracij je bil eden od petih projektov, med katerimi so udeleženci Žurnal24 main
Mladi z nedokončano šolo in brez dela so s pomočju projektnega učenja za mlajše (PUM) dosegli nekaj ključnih osebnih ciljev.
Program PUM (Projektno učenje za mlajše odrasle) so morali na Razvojno-izobraževalnem centru (RIC) Novo mesto spomladi 2007 prekiniti, saj obljubljenega denarja zanj ni bilo, lansko jesen pa so lahko znova začeli druženje mentorjev in udeležencev.

“PUM je usmerjen v prepoznavanje in podporo potreb, sposobnosti in interesov mladih, ki imajo ob nedokončanih šolah in brezposelnosti dokaj malo možnosti in priložnosti, da se vključijo v organizirane oblike delovanja in druženja,” pravi Zvonka Potočar, vodja mentorske skupine.

 

20

mladih je v PUM doseglo vsaj nekaj ključnih osebnih ciljev.

20 jih je zmoglo
V letošnjem šolskem letu se je v PUM vključilo prek 30 udeležencev, a jih je tretjina program kmalu zapustila. “Vsem ni uspelo slediti zahtevam in pravilom PUM, a glavnina je vztrajala in v njem ostala vse do konca. Trenutno je dejavnih blizu 20 udeležencev, večina od njih pa je dosegla vsaj nekaj ključnih osebnih ciljev,” pravi Potočarjeva. Fantje in dekleta, stari med 15 in 25 let, prihajajo iz različnih socialnih okolij, pretežno iz novomeške občine, med njimi so tudi Romi, osebe s posebnimi potrebami in pripadniki drugih narodnosti.

Do izobrazbe in službe 
Med osebne cilje, ki naj bi jih mladi dosegli ob podpori PUM, štejejo opravljanje šolskih obveznosti, obiskovanje predavanj in opravljanje izpitov, dejavno delo v izbirnih in produkcijskih projektih ter interesnih dejavnostih, usvajanje socialnih veščin in vključenost v skupino vrstnikov, ponavljanje in utrjevanje znanj, potrebnih za vnovično vključitev v redno izobraževanje, ter pisanje prošenj in iskanje zaposlitve.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.