Slovenija
25 ogledov

Znova na voljo subvencije za samozaposlitev

Podjetnik mora samozaposlitev ohraniti najmanj eno leto, sicer mora subvencijo v Žurnal24 main
Zavod RS za zaposlovanje po več kot polletnem premoru znova podeljuje subvencije za samozaposlovanje. Na voljo imajo pet milijonov evrov, kar pomeni, da bo subvencijo v višini 4.500 evrov lahko prejelo 1.100 posameznikov.

Subvencijo lahko dobijo brezposelni in iskalci zaposlitve, katerih zaposlitev je ogrožena, in so najmanj tri mesece prijavljeni v evidencah zavoda. Program vsebuje presojo poslovne ideje in delavnico za samozaposlitev.

V program subvencije za samozaposlitev se brezposelni lahko vključijo po opravljenem programu priprave na samozaposlitev. Torej potem, ko so pridobili presojo podjetniškega svetovalca, da je njihovo poslovno idejo mogoče uspešno uresničiti na trgu, in zaključili delavnico za samozaposlitev. Prednost imajo osebe, ki še niso bile vključene v programe aktivne politike zaposlovanja.

Vlada dodelila dodatna sredstva

Program je bil ustavljen decembra lani, ko je zavod porabil vsa sredstva za to leto, zdaj pa jim je vlada z rebalansom proračuna namenila dodatnih pet milijonov, kar zadošča za 1.100 subvencij.

Subvencija znaša 4.500 evrov, ob tem pa se prejemnik zaveže, da bo ohranil samozaposlitev najmanj dve leti. Po podatkih zavoda to ohrani 85 odstotkov prejemnikov, kar pomeni, da je to eden najuspešnejših programov aktivne politike zaposlovanja.

Novi pogoji

Pogoji za pridobitev subvencije so spremenjeni. Po novem morajo biti kandidati za presojo poslovne ideje najmanj tri mesece vključeni v evidenco zavoda.

Spremembe so tudi pri rokih. Po novem se bodo morali kandidati za subvencijo samozaposliti v 60 dneh po zaključku delavnice (prej v 90 dneh) in oddati vlogo za subvencijo v osmih dneh po samozaposlitvi (prej v 30 dneh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.