Slovenija
19 ogledov

Znova ne bo prostora za vse

vrtec Živa Zakšek
Vrtci. V dveh največjih bodo 1. septembra premalo vsaj trije oddelki, med letom pa dobrih pet.

Novo mesto. Prvi rezultati vpisa v novomeške vrtce za prihodnje šolsko leto kažejo, da bo 1. septembra premalo prostora za vsaj tri oddelke otrok, medtem ko bi jih med šolskim letom varstvo prvič potrebovalo še za dobrih pet oddelkov. Številke so sicer neuradne, saj na mestni občini podatkov še nimajo zbranih, medtem ko nam jih je uspelo pridobiti od dveh največjih novomeških vrtcev, Cicibana in Pedenjpeda.

Obetov za nove ni

V vrtcu Ciciban so prejeli skupno 225 vlog (od tega bi jih 40 prostor potrebovalo po 1. septembru), v Pedenjpedu pa 258 vlog (od tega jih je za po 1. septembru 39). Okvirni izračun pokaže, da bi 1. septembra, če bi želeli v vrtec sprejeti vse, potrebovali vsaj tri nove oddelke, med letom pa pet oddelkov in pol.

A obeti za nove oddelke so slabi: na Mestni občini Novo mesto so nam povedali, da za zdaj kljub varčevalnim ukrepom oddelkov nimajo namena ukinjati.

"Že zdaj vemo, da na Osnovni šoli (OŠ) Otočec zaradi njihove prostorske stike ne bomo več mogli imeti enega oddelka, prav tako ne enega oddelka zaradi neustreznih prostorov na podružnični OŠ Mali Slatnik," nam je povedala Majda Kušer Ambrožič, ravnateljica vrtca Ciciban.

Varčevalni ukrepi

Nekaj dodatnih prostih mest v vrtcih bodo morda prinesli varčevalni ukrepi, ki pa so zdaj še nedorečeni. "Če bi za heterogene skupine otrok veljal isti normativ kot za homogene, bi to pomenilo, da bi na takšen oddelek na primer pri drugem starostnem obdobju pridobili tri prosta mesta. Predlog je tudi, da naj bi vsaki skupini oddali še enega otroka, to pa bi že pomenilo občutno povečanje prostih mest, tako da bi morda lahko pod streho spravili vse otroke," ugotavlja Kušer Ambrožičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.