Slovenija
36 ogledov

Znova o daljnovodu

V zdajšnjem predlogu trase daljnovoda je ta od najbližje stanovanjske hiše s pre Žurnal24 main
Odločanje. Občinski svet bo odločal o daljnovodu, za katerega kompromisa z javnostjo niso našli.

Občinski svetniki bodo na seji prihodnji četrtek zagrizli v jabolko spora med Elektrom, investitorjem daljnovoda Bršljin–Gotna vas ter civilno iniciativo (CI) za vkop daljnovoda. Odločanje o odloku je župan z zadnje seje bivšega občinskega sveta septembra preložil na novoizvoljene svetnike.

Nujno potreben

“Načrtovani daljnovod bo zagotovil ustrezno normalno in rezervno napajanje. V primeru izpada enega od obstoječih daljnovodov namreč nastanejo kritične razmere,” je o nujnosti daljnovoda zapisal Izidor Jerala z oddelka za prostor mestne občine.

“Daljnovod, kot je načrtovan, bo izjemno okrnil kakovost naših življenj, zato smo predlagali njegov vkop,” je pojasnil Marko Vide iz CI, ki zastopa krajane novomeških sedmih krajevnih skupnosti, po katerih poteka trasa daljnovoda.

Brez kompromisa
Odloka o daljnovodu po negativnem odzivu v javnosti svetniki v prejšnjem mandatu niso sprejeli, pač pa občini naložili sklic usklajevalnega sestanka med predstavniki Elektra, CI in gospodarstva. “V razpravi ni bilo mogoče doseči kompromisne rešitve. Predstavniki CI so sicer zahteve po vkopu zmanjšali na predlog vkopa približno polovice trase, a to še vedno pomeni bistveno podražitev investicije, ki je Elektro ne more financirati, območno gospodarstvo pa za sofinanciranje tudi ne vidi možnosti,” je razložil Jerala.

“Občinski svetniki bodo torej zdaj, po dveh letih, zaradi nepopustljivosti investitorja odločali o vsebinsko popolnoma nespremenjenem odloku, ki mu zato še vedno nasprotujemo,” je dodal Vide.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.