Slovenija
0 ogledov

Znova o višini plač

Križanič in Pahor se zavedata, da bo nov proračun državni blagajni povzročil še Žurnal24 main
Danes se bodo nadaljevali pogovori vlade in sindikatov glede plač v javnem sektorju. V ta namen je vlada že pripravila interventni zakon, ki ga je posredovala v državni zbor.

O nadaljevanju usklajevanj so se sicer dogovorili že pred tednom dni. V tem času je vlada pripravila predlog interventnega zakona, ki ga je v državni zbor posredovala hkrati s predlogom državnega proračuna za prihodnji dve leti. Vsebina zakona se bo v samem postopku in tudi kasneje lahko še spremenila, če bo prišlo do dogovora s socialnimi partnerji.

Zakon prinaša številne spremembe
Po interventnemu zakonu naj bi se tretja četrtina plačnih nesorazmerij prestavila s 1. januarja na 1. december 2010. Regres naj bi se ohranil v višini 672 evrov, splošne uskladitve plač pa ne bi izvedli. Poleg tega bi podaljšali tudi ukrep neizplačevanja redne delovne uspešnosti ter postavili novo omejitev pri povečanem obsegu dela, in sicer na 20 oziroma največ 30 odstotkov osnovne plače.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja že napovedujejo drugačen predlog, v katerem se bodo zavzeli za skrajšanje roka za odpravo plačnih nesorazmerij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.