Slovenija
25 ogledov

Znova opozorilo zaradi nalivov

vas Bač Anže Petkovšek
Ponoči se nam spet obetajo nalivi. Razmere na poplavno najbolj prizadetih območjih so se danes nekoliko umirile.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) danes opozarjajo, da so zvečer in v noči na nedeljo znova možni močnejši nalivi, predvsem v južni in zahodni Sloveniji. Tam bi lahko količina padavin ponekod presegla 40 litrov na kvadratni meter.  Na omenjenem območju bi znali tako hitro narasti hudourniki in manjši vodotoki. "V nedeljo čez dan bodo v teh delih države narasle tudi večje reke, ki predvidoma ne bodo presegle opozorilnih pretokov," so še sporočili z Arsa.

Voda upadla za 40 centimetrov

Razmere na območjih, ki so jih tokrat poplave najbolj prizadele so se danes nekoliko umirile. Kot nam je povedal povedal poveljnik Civilne zaščite Loška dolina Damjan Janeš je voda upadla za 40 centimetrov. Ravno zaradi tega upajo, da nov dež ne bo prinesel še večjih težav. "To pomeni, da imamo nekaj zaloge, da voda ne bi dosegla barier," pravi Janeš.  Poplavljenih je še vedno 25 stanovanjskih in 25 gospodarskih objektov.

Zaradi izčrpanosti gasilcev so jim na pomoč so jim priskočili kolegi iz sosednjih gasilskih društev.

Kritičen plaz v Ilirski Bistrici


Razmere so se izboljšale tudi na območju Ilirske Bistrice. V vaseh Bač in koritnice končujejo s prečrpavanjem vode iz poplavljenih objektov, umirila se je tudi reka Reka, še naprej upadajo tako površinske vode kot podtalnica, poroča STA.

Največje skrbi jim trenutno povzročajo štiri aktivna plazišča, še posebno eden v Ilirski Bistrici. Tam namreč obstaja nevarnost, da bi plaz zasul potok in s tem povzročil poplavljanje bližnje domačije. Zaradi velikega obsega so uspeli s ponjavami prekriti le del plazišča, še piše STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.