Slovenija
26 ogledov

Znova pogin lipicancev

Kobilarna Lipica Saša Despot
V Kobilarni Lipica sta poginila dva konja, tretjega zdravijo na kliniki za konje na ljubljanski veterinarski fakulteti.

"O vzrokih za pojav teh obolenj v tem trenutku še ni mogoče dati odgovora, v zvezi s tem pripravljamo poročilo o zdravljenju vseh konj, ki so jim bili odvzeti vzorci telesnih tekočin za nadaljnje veterinarsko-medicinske preiskave. V zvezi s tem želimo pojasniti, da so bili vsem konjem odvzeti vzorci krvi in želodčne vsebine, enako kot pri konjih, pri katerih se je bolezen pojavila v lanskem letu. Oba konja, ki sta bolezni podlegla v zadnjih dneh, sta na patološko-morfoloških preiskavah," so zapisali v kobilarni.

Na preiskave bodo oddali tudi vzorce krme, s katerimi so bili krmljeni konji v petek in soboto, prav tako bodo na analize oddani vzorci stelje iz boksov obolelih konj. "Pričakujemo, da bodo rezultati preiskav dali odgovor na vprašanje, kaj je vzrok omenjenim obolenjem," so še prepričani v Kobilarni Lipica.

Podobni dogodki so se prejšnja leta že dogajali. Po lanski preiskavi pogina konja so v poročilu zapisali, da je obolevanje konj najverjetneje posledica več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo in sovpadajo.

Predstavniki vseh ustanov, ki so sodelovale pri obravnavi primera obolevanja in poginjanja konj v Kobilarni Lipica, to so Veterinarska uprava RS, veterinarska fakulteta, Zavod za zdravstveno varstvo Maribor in policija, so prepričane, da je s sistematsko načrtovanim notranjim nadzorom krme in stelje, izborom krmnih dodatkov ter načinom krmljenja mogoče zmanjšati možnosti škodljivega vplivanja posameznih kemijskih in mikrobioloških dejavnikov na metabolizem konj. Zato so kobilarni priporočili, naj ima reja konj poudarek na čim večji možnosti naravnega gibanja vseh kategorij konj na prostem in možnosti paše.

Komentarjev 1
  • bober123 17:26 16.oktober 2012.

    Spoštovani! Vaš komentar smo izbrisali, ker kršite Kodeks komentiranja. Uredništvo Žurnal24