Slovenija
26 ogledov

Znova porast brezposelnosti

brezposelnost Žurnal24 main
V Sloveniji je bilo konec novembra registriranih 111.069 brezposelnih ljudi. To je za malenkost (0,1 odstotka) več kot konec oktobra in sedem odstotkov več kot novembra lani.

Po podatkih zavoda za zaposlovanje se je novembra zaposlilo za 3,8 odstotka več brezposelnih kot mesec prej. Na novo se je prijavilo 8592 brezposelnih ljudi, kar je 27,3 odstotka manj kot mesec prej. Med novo prijavljenimi je bilo 1341 iskalcev prve zaposlitve, 1942 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4042 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Na novo se je prijavilo največ tistih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas. Zaradi teh je, kot je za Žurnal24 pojasnila Katja Vatovec z ZRSZ, tudi po novem letu pričakovati več brezposelnih. “Novo leto utegne biti prelomnica. Lahko se poveča število brezposelnih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas. V začetku januarja se namreč iztekajo pogodbe za določen čas, vezane na šest ali tri mesece,” je dejala Vatovčeva in poudarila, da je “to praviloma tako in da letos ne bo nič posebnega”.

Brezposelnost se je povečala v osmih območnih službah zavoda, najbolj v Kopru (+1,8 odstotka). V prvih enajstih mesecih so bile na zavodu v povprečju prijavljene 110.504 brezposelne osebe, kar je skoraj 11 odstotkov več kot v prvih enajstih mesecih lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.